JAV valdžia leido BP užcementuoti avarinį gręžinį

JAV kranto apsaugos atsargos admirolas Thadas Allenas, kuruojantis avarijos Meksikos įlankoje likvidavimo darbus, davė bendrovei BP leidimą pradėti pumpuoti cementą į sugadintą per avariją gręžinį, kad jis būtų galutinai užkimštas visam laikui.
Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, T.Allenas sakė, kad priėmė tokį sprendimą po sėkmingai pasibaigusių pastarųjų priemonių, tarp jų vadinamosios statinės neutralizacijos, katastrofiškam nuotėkiui nutraukti.

Bendrovė BP ketina iš antvandeninių laivų, esančių avarijos rajone, pumpuoti cementą į pusantro kilometro gylyje esantį gręžinį.

Tačiau admirolas T.Allenas pabrėžė, kad šie darbai neturi užgožti pagrindinio inžinerinio uždavinio - gręžti gręžinį, kuris nukreips naftą nuo avarinio gręžinio.

Trečiadienį JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad "ilga kova su naftos nuotėkiu pagaliau artėja į pabaigą".

Prieš tai buvo paskelbtas JAV vyriausybės parengtas pranešimas, kuriuo remiantis beveik trys ketvirtadaliai išsiliejusios dėl avarijos Meksikos įlankoje naftos buvo arba surinkta, arba sudeginta, arba išgaravo bei ištirpo dėl natūralių priežasčių.

Šie pastarieji pareiškimai atspindi, kaip smarkiai keičiasi nuotaikos dėl katastrofos Meksikos įlankoje - nuo beviltiškumo prie vilties, kad netrukus viskas sėkmingai baigsis.

Baltųjų rūmų sekretorius spaudai Robertas Gibbsas taip pat pranešė, kad B.Obama gali panaikinti šelfo gręžimo moratoriumą iki šių metų lapkričio - jeigu bus įvykdytos visos prezidento anksčiau pateiktos sąlygos.

Laikraštis "The New York Times" praneša, jog pranešime, kurį parengė Nacionalinė pasaulinio vandenyno ir atmosferos tyrimų valdyba, pažymima nedidelė tikimybė, kad Meksikos įlankos pakrantėje ir ateityje bus jau išsiliejusios naftos teršalų.
Tuo tarpu bendrovė BP pranešė, kad "per avariją sugadinto gręžinio "statinė neutralizacija", pradėta antradienį, vyksta sėkmingai.

Pumpuojant gręžimo skiedinį iš laivų, gręžinio paviršius buvo sandariai užkimštas. Praėjus aštuonioms valandoms nuo šios operacijos pradžios pumpavimas buvo sustabdytas, kad būtų galima patikrinti kokia gręžinio būklė.



Šiuo metu toliau gręžiamas 5 486 metrų gylio atšakinis gręžinys. Juo bendrovės inžinieriai tikisi jau rugpjūčio viduryje atlikti vadinamąją "perdangą iš apačios", kuri visam laikui užkimš gręžinį.

Avarinio gręžinio "Macondo" užkimšimo darbai kasdien darosi vis labiau itin skubūs, nes artėja audrų sezonas Meksikos įlankoje.

JAV vyriausybė mano, kad iš viso iš gręžinio išsiliejo 4,9 mln. barelių naftos, iš kurių 827 tūkst. barelių buvo surinkta iki patekimo į įlanką.

Šie vertinimo skaičiai didesni nei ankstesni. Per avariją išsiliejusios naftos kiekis turės itin svarbią reikšmę įvertinant aplinkai padarytą žalą, taip pat kompensacijų ir nuobaudų, kurias turės sumokėti bendrovė BP, dydį.

Teršalai pradėjo plūsti į Meksikos įlanką po balandžio 20 dieną naftos gavybos platformoje "Deepwater Horizon" nugriaudėjusio sprogimo, per kurį žuvo 11 darbininkų.


Šiame straipsnyje: naftaBPMeksikos įlanka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių