JAV traukiasi iš Irako, palikdamos pavojingų pėdsakų

Kiekviena okupacinė kariuomenė išvaduotoje šalyje palieka pėdsaką, kuris gali atsiliepti net kelioms žmonių kartoms, rašo Didžiosios Britanijos laikraštis "The Times".

Irake dislokuotų JAV karių skaičius vienu metu siekė 150 tūkst. Kariuomenė palieka daugybę atliekų, dalis jų gali būti pavojingos žmonių sveikatai: nebereikalinga karo technika, artilerijos sviedinių gaubtai, kenksmingi degalai. Tarp šiukšlių neretai atsiduria ir veikianti amunicija, raketos ir kitokia ginkluotė, kuri gali pridaryti žalos nekaltiems žmonėms.

Pernai Jungtinės Valstijos Irake turėjo 500 bazių, rugsėjo 1-ąją jų liks tik 94. Tačiau jose toliau dirbs nemažai žmonių, kurie toliau kraus pavojingų atliekų kalnus. Vašingtonas turėtų pasirūpinti jų ekologišku utilizavimu, bet patirtis rodo, kad į tai dažnai užmerkiamos akys.

JAV laikraštis "The Washington Post" rašė, kad po tarnybos Irake ir Afganistane šimtai karių ir Pentagono kontraktininkų susirgo vėžiu arba sunkiomis kvėpavimo takų ligomis. Ligoniai dėl to kaltina toksinius dūmus, kurie sklinda deginant karo bazėse susikaupusius šiukšlių kalnus.

241 žmogus Merilando teismui pateikė kolektyvinį ieškinį prieš bendrovę "Kellogg Brown & Root" (KBR), kuri Irake ir Afganistane eskploatuoja kelias dešimtis vadinamųjų ugnies duobių. Šiose duobėse buvo deginami plastikiniai buteliai ir indai, dažų ir skiediklių likučiai, medicinos atliekos ir net nudvėsę gyvuliai. Visos atliekos buvo tiesiog išpilamos į duobes, aplaistomos benzinu ir padegamos.

Prisiuostę nuodingų dūmų šeši žmonės susirgo leukemija ir mirė, dar penki gydosi. Daugiau nei dešimčiai nukentėjusiųjų naktimis tenka naudotis kvėpavimo aparatais arba inhaliatoriais.

"Aš iškosėdavau kažką juoda, nuolat dusdavau, man degino akis. Iki šiol jaučiu tą kvapą", – sakė 33 metų buvęs karys Anthony Rolesas. Kai vyras 2004 m. grįžo iš Irako, jam buvo nustatyta kraujo liga.

40-metė oro pajėgų papulkininkė Michele Pearce sakė, kad 2006 m. tarnaudama Irake stengėsi nekreipti dėmesio į nosies dirginimą, slogą, veido išbėrimą ir skrandžio problemas. Bet grįžus namo jai buvo diagnozuotos dvi retos onkologinės ligos – gleivinės ir plaučių. Gydytojai negali patvirtinti, ar ligas sukėlė nuodingi dūmai, bet moteris nusprendė prisijungti prie ieškovų grupės ir išsiaiškinti tiesą.


Šiame straipsnyje: Karas IrakeIrako laisvė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių