JAV teismas sušvelnino bausmę Kubos šnipams

JAV teisėja antradienį vienam Kubos šnipų tinklo, kuris jau seniai kelia Havanos ir Vašingtono nesutarimus, nariui kalėjimo iki gyvos galvos bausmę pakeitė 30 metų kalėjimu.

Apeliaciniam teismui nusprendus, kad dviem iš penkių kaltinamųjų paskirtos bausmės yra per didelės, Ramonas Labanino, dar žinomas Luiso Medinos vardu, sudarė susitarimą, kuriuo sutiko su 30 metų bausme. Federalinė teisėja Joan Lenard tam pritarė.

46 metų R.Labanino yra vienas iš vadinamojo kubiečių penketo, kurį Kubos vyriausybė ištisai liaupsina už tai, ką vadina didvyriškumu esą padedant žlugdyti atakas prieš šią komunistinę valstybę.

JAV tvirtina, kad tas penketas neteisėtai perdavė Havanai JAV karinę ir kitokią informaciją.

Kitam tos grupės nariui, Fernando Gonzalezui, bausmė antradienį taip pat buvo sumažinta - nuo 19 iki 18 metų kalėjimo.

Visas penketas - F.Gonzalezas, R.Labanino, Antonio Guerrero, Gerardo Hernandezas ir Rene Gonzalezas - 1998 metais buvo areštuoti, o po trejų metų - nuteisti.

J.Lenard spalio mėnesį patenkino R.Labanino ir F.Gonzalezo advokatų prašymus atidėti jų bausmių paskyrimą, kol bus baigtas tyrimas dėl to, ar JAV vyriausybė nustatė, kokio masto žalą padarė tų šnipų veikla.

Apeliacinis teismas anksčiau nusprendė, kad pradinės bausmės minimiems kubiečiams yra per didelės ir kad turėtų būti paskirtos naujos bausmės.

Teisėja J.Lenard vėliau sumažino A.Guerrero bausmę - kalėjimą iki gyvos galvos pakeitė 22 laisvės atėmimo metais, tačiau pažymėjo, kad jis padarė "labai sunkių nusikaltimų JAV atžvilgiu".

Kuba, kuri pripažino, kad šie vyrai yra agentai, bet tvirtina, kad jie veikė siekdami užkirsti kelią teroro išpuoliams Kubos teritorijoje, laiko juos politiniais kaliniais ir aktyviai siekė jų paleidimo.

Kubos prezidentas Raulis Castro yra sakęs, kad norėtų iškeisti tą penketą į kalinamus politinius disidentus, bet JAV vyriausybė šią idėją atmetė.


Šiame straipsnyje: JAV teismaskubos šnipai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių