JAV Senatas balsuos dėl W. Rosso paskyrimo į prekybos sekretoriaus postą

  • Teksto dydis:

Milijardierius investuotojas Wilburas Rossas (Vilburas Rosas) siūlomas į prekybos sekretoriaus postą prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijoje.

W.Rosso kandidatūrą Senatas turėtų tvirtinti pirmadienį vakare, jai nesunkiai pritarus Senato prekybos komitetui.

Naujojo prekybos sekretoriaus kandidatūros patvirtinimas vyksta gerokai sklandžiau nei kitų D.Trumpo pasiūlytų kandidatų. W.Rosso pasirinkimą gyrė kiti buvę prekybos sekretoriai, net ir tas, kuris tarnavo prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijoje.

Per beveik keturių valandų W.Rosso kandidatūros svarstymą abiejų politinių partijų senatoriai su juo elgėsi pagarbiai ir buvo ramesni nei tvirtindami kitas D.Trumpo siūlomas kandidatūras.

„Aš manau, kad jo didžiulė vadybos privačiame sektoriuje patirtis ir iššūkių, su kuriais susiduria darbuotojai ir panašūs verslai, supratimas, gerai paruošė jį vadovavimui Prekybos departamentui“, – sakė senatorius Johnas Thune'as (Džonas Tanas), Prekybos komiteto pirmininkas Senate.

Vis tik W.Rossas, nenukrypdamas nuo respublikonų tradicijos, pareiškė, kad D.Trumpo administracija greitai perdarys Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį (NAFTA) – svarbų JAV susitarimą su Kanada ir Meksika, nors ir skatinusį prekybą, bet nepalankų darbininkams centrinėje JAV dalyje.

Pasak W.Rosso, visi laisvosios prekybos susitarimai turėtų būti peržiūrimi kas kelerius metus, siekiant įsitikinti, kad jie geriausiai tenkina JAV poreikius.

Jis taip pat sakė, kad pasisako už laisvąją prekybą, tačiau priminė, kad palaiko glaudžius santykius su profesine sąjunga „United Steelworkers“, o tai rodo, kad jis sieks apsaugoti amerikiečių darbo vietas. Ši sąjunga parėmė W.Rosso kandidatūrą.

Deryboms dėl NAFTA sutarties pasirašymo vadovavo ir ją pasirašė JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas). Ši sutartis taip pat sulaukė didelės Kongreso respublikonų paramos.

Maždaug 2,9 mlrd. JAV dolerių verslą valdantis W.Rossas turi naudingų verslo ryšių visame pasaulyje. 2000 metais jis įkūrė privačią investicinę kompaniją „WL Ross & Co.“, tačiau jeigu bus patvirtinas prekybos sekretoriumi jos atsisakys.

Prekybos sekretorius atlieka svarbų vaidmenį skatindamas Amerikos verslo interesus JAV ir užsienyje. Departamentas užsiima prekybos ir užsienio investicijų skatinimo klausimais, kontroliuoja žvejybos ir meteorologines agentūras užsienyje, taip pat Statistikos biurą, kuris 2020 metais atliks gyventojų surašymą.

Pasak W.Rosso, jis turi darbo šiame biure patirties. Mokydamasis verslo mokykloje jis jau dalyvavo gyventojų surašyme kaip surašinėtojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių