E. Snowdenas: D. Trumpas – tik prezidentas

  • Teksto dydis:

Buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) pirmadienį nesureikšmino išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) svarbos ir dar kartą teisino savo sprendimą nutekinti dokumentus, atskleidusius didžiulį JAV piliečių stebėjimo mastą.

„D. Trumpas yra tik prezidentas. Tai svarbi pareigybė – bet ji tėra viena iš daugelio“, – sakė E. Snowdenas per vieną interneto konferenciją Stokholme. Jis kalbėjo vaizdo ryšiu iš Rusija, kuri suteikė jam prieglobstį.

Jungtinės Valstijos pabėgusį 33-ejų metų E. Snowdeną nori teisti pagal griežtą kovos su šnipinėjimu įstatymą už 2013 metais įvykdytą tūkstančių slaptų dokumentų nutekinimą. Nutekinti dokumentai atskleidė JAV privačių duomenų sekimo mastą po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

E. Snowdenas sakė nesijaudinantis dėl to, kad D. Trumpo administracija gali intensyvinti pastangas dėl jo arešto, ir pakartojo, kad jo sprendimas nutekinti slaptą medžiagą buvo teisingas.

„Man tai nerūpi, – sakė jis. – Realybė tokia, kad D. Trumpas paskyrė naują Centrinės žvalgybos valdybos direktorių, o šis manimi naudojasi kaip konkrečiu pavyzdžiu, sakydamas – žiū, disidentams turėtų būti įvykdyta mirties bausmė.“

„Bet jei mane partrenks autobusas ar koks dronas, ar rytoj būsiu išmestas iš lėktuvo ... – iš tikrųjų man tai nėra itin svarbu, nes tikiu sprendimais, kuriuos jau priėmiau“, – sakė E. Snowdenas.

Jis taip pat paragino savo šalininkus neprarasti drąsos dėl JAV prezidento rinkimų rezultatų ir toliau raginti vyriausybes bei verslą gerbti privatų žmonių gyvenimą.

„Lygiai kaip naftos kompanijos pradeda susidurti su kritika, protestais ir investuotojų pasitraukimu dėl jų pramonės poveikio pasauliniam klimatui, turėtume taip pat suvokti šių kompanijų (žvalgybos agentūrų) veiklos pasekmes mūsų skaitmeniniam klimatui“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nofis

Nofis portretas
Ko ta parsidaveli cia demonstruoja?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių