JAV respublikonų pirminius rinkimus laimėjo įtakingi senatoriai

  • Teksto dydis:

Įtakingi JAV senatoriai Johnas McCainas (Džonas Makeinas) ir Marco Rubio (Markas Rubijas) antradienį laimėjo respublikonų pirminius rinkimus ir lapkritį galės siekti būti perrinkti, jų partijai stengiantis išsaugoti kontrolę abejuose Kongreso rūmuose.

Antrosios kadencijos Senate siekiantis Floridos įstatymų leidėjas M.Rubio surinko apie 72 proc. balsų ir lengvai įveikė verslo vadybininką Carlosą Beruffą (Karlosą Berufą). Per visuotinius rinkimus jis susigrums su Atstovų Rūmų demokratu Patricku Murphy (Patriku Merfiu).

Grumtynes Floridoje atidžiai stebimos ir laikomos galinčiomis lapkritį suteikti demokratams daugumą Senate, dabar kontroliuojamame respublikonų.

Toks scenarijus būtų dar labiau tikėtinas, jeigu respublikonų kandidatas į prezidento postą Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nepakankamai gerai pasirodytų prieš visuotinius rinkimus ir aptemdytų savo partijos įvaizdį.

Lapkritį bus renkami apie trečdalis iš 100 Senato narių ir visi Atstovų Rūmų nariai.

45 metų M.Rubio yra kylanti respublikonų žvaigždė, bet jo mėginimas siekti prezidento posto subliūško kovą, kai D.Trumpas, atžaraus būdo milijardierius nekilnojamojo turto magnatas, sutriuškino varžovą per pirminius rinkimus Floridoje.

M.Rubio žadėjo trauktis iš politikos, bet persigalvojo ir vėl pradėjo siekti būti perrinktas į Senatą. Grįžus šiam pajėgiam žaidėjui, grumtis su juo išdrįso tik nedaugelis potencialių respublikonų pretendentų.

Politikas pripažino, kad ši padėtis yra „neįprastas kelias atgal“ į Senatą.

„Vis dėlto tiesiog negalėjau susitaikyti su mintimi, kas mes galime ne tik potencialiai prarasti šią vietą Senate, bet ir netekti jėgų pusiausvyros Senate šiuo kritiniu momentu mūsų šalies istorijoje“, – M.Rubio sakė savo šalininkams, kai užsitikrino pergalę.

Prognozės parodė, kad veteranas senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas) lengvai laimėjo Arizonoje prieš labiau konservatyvių pažiūrų kandidatę ir keliaus į visuotinius rinkimus lapkritį.

„Dar reikia nueiti ilgą kelią, o jis nebus nė kiek lengvesnis“, – šis Kongreso veteranas sakė skelbdamas savo pergalę.

Nors jo varžovė Kelli Ward (Keli Vord), buvusi Arizonos Senato narė, yra entuziastinga D.Trumpo šalininkė, respublikonų kandidatas į prezidentus galiausiai išreiškė palaikymą perrinkimo siekiančiam J.McCainui ir nesuteikė labai reikalingo politinio deguonies jo varžovei.

Politikė argumentavo, kad J.McCainas, kuriam pirmadienį sukako 80 metų, tapo per senas ir per „silpnas“, kad galėtų dirbti visą šešerių metų kadenciją.

J.McCainas, 2008 metais tapęs respublikonų kandidatu į prezidento postą, Senate dirba jau tris dešimtmečius. Manyta, kad jis yra gali neatsilaikyti prieš varžovus iš ultradešiniosios stovyklos, bet šie nuogąstavimai nepasiteisino.

Antradienį taip pat paaiškėjo, kad Atstovų Rūmų demokratė Debbie Wasserman Schultz (Debi Vaserman Šulc), neseniai vadovavusi savo partijos nacionaliniam komitetui, atrėmė grėsmingą iššūkį Floridoje.

Ji liepą atsistatydino iš Demokratų nacionalinio komiteto (DNC) pirmininkės posto dėl partiją sukrėtusio elektroninių laiškų nutekinimo skandalo.

Nutekinti vidaus susirašinėjimo dokumentai parodė, kad DNC, pasižadančio laikytis neutralumo per prezidento pirminių rinkimų kampaniją, nariai šiemet palaikė Hillary Clinton (Hilari Klinton) ir kaišiojo pagalius į ratus labiau liberalių pažiūrų varžovui Bernie Sandersui (Berniui Sandersui).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių