JAV reikalauja iš Rusijos ir Kinijos didesnio branduolinio skaidrumo

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos trečiadienį paragino užtikrinti didesnį branduolinį skaidrumą, apkaltinusios Rusiją ir Kiniją nepateikiant visos informacijos apie savo branduolines programas.

Šis raginimas nuskambėjo Vašingtonui grasinant trauktis iš svarbios ginklų kontrolės sutarties.

JAV aukšto rango pareigūnė šį raginimą išsakė penkioms nuolatinėms Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narėms, kurios visos turi branduolinių ginklų, susitikus Pekine derybų dėl branduolinio nusiginklavimo ir branduolinių ginklų neplatinimo.    

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo klausimais Andrea Thompson (Andrėja Tompson) Pekine sakė, kad esama „nevienodų rezultatų“ siekiant užtikrinti didesnį skaidrumą vadovaujantis Branduolinio ginklo neplatinimo sutartimi.

„Anksčiau sutarėme sukurti formatą ataskaitoms teikti, tačiau atotrūkis tarp Jungtinių Valstijų ataskaitų ir Rusijos bei Kinijos ataskaitų yra didžiulis“, – sakė A. Thompson savo įžanginėje kalboje.

„Sunku pervertinti skaidrumo vertę“, – pabrėžė ji. 

„Tikimės aptarti, kaip galėtume padidinti skaidrumą, siekiant patikinti kitus, jog imamės labai konkrečių žingsnių, kad būtų užtikrintas visiškas ir patikrinamas mūsų įsipareigojimų bei prievolių dėl ginklų kontrolės, neplatinimo ir nusiginklavimo vykdymas“, – kalbėjo A. Thompson.

Susitikime, kuris tęsis ir ketvirtadienį, taip pat dalyvauja pareigūnai iš Rusijos, Kinijos, Prancūzijos bei Didžiosios Britanijos – šalių, pasirašiusių Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį.  

Derybos surengtos tarp Maskvos ir Vašingtono jau kelis mėnesius tvyrant įtampai dėl Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties likimo.

Šią sutartį 1987 metais pasirašė tuometinis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas) ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pažadėjo pasitraukti iš INF susitarimo, o Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pagrasino naujomis ginklavimosi varžybomis ir įspėjo, kad labiausiai dėl to nukentės Europa.

Anksčiau šį mėnesį Ženevoje surengtos abiejų šalių aukšto rango diplomatų derybos baigėsi nesėkme, Vašingtonui ir Maskvai apsikeitus kaltinimais dėl to, kad INF sutartis atsidūrė prie žlugimo slenksčio. 

Praėjusią savaitę Rusija pademonstravo užsienio kariniams atašė ir žurnalistams raketų sistemą 9M729, siekdama patikinti, kad jos ginkluotė visiškai atitinka INF. 

Tačiau Vašingtonas sako, kad ši sistema turi būti sunaikinta, jei Maskva nori išsaugoti INF.

Trečiadienį per konferenciją Pekine Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas pareiškė, kad branduolinių ginklų neplatinimui grėsme kelia „vienašališkų požiūrių skleidimas“. 

„Daugelis klausimų vis dar nėra išspręsti dėl politinės valios stygiaus“, – sakė jis ir pridūrė, kad penkioms Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį pasirašiusioms valstybėms „akivaizdžiai stinga tarpusavio pasitikėjimo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JAV reikalauja

JAV reikalauja portretas
Jie ka Dievo pateptieji ??? Na ir įžūlus tas pasaulio reketininkas.

Nerijus

Nerijus portretas
Siuo metu oro uzterstumas pavojingesnis negu branduolinis ginklas.

LT

LT portretas
Vemt taso nuo tu amerikonu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių