JAV prezidentas B. Obama atvyko į Estiją

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį paryčiais atvyko į Estiją, kur susitiks su Baltijos šalių lyderiais ir dar kartą patvirtins Vašingtono įsipareigojimus šių NATO narių saugumui.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį paryčiais atvyko į Estiją, kur susitiks su Baltijos šalių lyderiais ir dar kartą patvirtins Vašingtono įsipareigojimus šių NATO narių saugumui.

JAV lyderio lėktuvas „Air Force One“ Talino Lennarto Meri (Lenarto Merio) oro uoste nutūpė 6 val. 25 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Iš Estijos, kuri, kaip ir Lietuva bei Latvija, NATO nare tapo 2004 metais, B.Obama trečiadienį vakare išskris dalyvauti Velse vyksiančiame Aljanso viršūnių susitikime.

Taline B.Obama pirmiausiai Kadriorgo rūmuose susitiks su Estijos prezidentu Toomu Hendriku Ilvesu (Tomu Hendriku Ilvesu). Bus surengta sutikimo ceremonija prie prezidentūros kanceliarijos, o JAV vadovas taip pat paliks įrašą garbės svečių knygoje Pasiuntinių salėje.

Vėliau abu prezidentai surengs derybas ir bendrą spaudos konferenciją.

Po to numatytas B.Obamos ir Estijos premjero Taavi Roivo (Tavio Reivo) susitikimas Stenbocko (Stenboko) namuose, kuriuose yra įsikūrusi vyriausybės rezidencija, taip pat – JAV prezidento susitikimas su Estijos, Latvijos ir Lietuvos lyderiais T.H.Ilvesu, Andriu Bėrziniu ir Dalia Grybauskaite. Visi keturi prezidentai turi padaryti pareiškimą spaudai.

Į vizito programą taip pat įtraukta vieša B.Obamos kalba, kuri bus transliuojama dideliame ekrane Talino centrinėje Laisvės aikštėje.

Didžiausias dėmesys vizito metu bus skiriamas NATO viršūnių susitikimui Velse rugsėjo 4-5 dienomis, situacijai Ukrainoje ir Baltijos šalių bei Lenkijos prašymui didinti NATO karinį dalyvavimą jų teritorijose.

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas (Urmas Pajetas) anksčiau sakė: „Saugumas Europoje, nauji saugumo modeliai Europoje ir tolesnė NATO veikla atsižvelgiant į šį kontekstą bus JAV prezidento surengtų derybų tema“.

Pasak U.Paeto, Estija ne kartą kvietė B.Obamą apsilankyti ir būsimasis vizitas turės politinę simbolinę reikšmę.

„Politiškai simboliška, kad JAV prezidentas atvyks čia tiesiai iš Vašingtono, o tada vyks į NATO viršūnių susitikimą Velse“, – sakė estų ministras.

Vizito pabaigoje B.Obama ir T.Roivas susitiks su Estijoje tarnaujančiais JAV kariais ir estų kariais.

Rūpinantis šio labai svarbaus svečio saugumu buvo imtasi precedento neturinčių saugumo priemonių. Estijos vyriausybė šiam tikslui skyrė daugiau kaip 0,5 mln. eurų. B.Obamą saugos maždaug 1,5-1,7 tūkst. estų policininkų, taip pat – JAV saugumo tarnybos pareigūnai.

Estija periodui nuo rugpjūčio 31 iki rugsėjo 3 dienos įvedė pasienio kontrolės procedūras jūrų uostuose, oro uostuose ir palei sausumos sieną.


Šiame straipsnyje: Barackas ObamaEstijaJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
glušą bušą afganistane apmėtė batais,o šį banditą reikia apmėtyt bonbom
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių