JAV prezidentas Baltuosiuose rūmuose susitiko su Dalai Lama

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį Baltuosiuose rūmuose susitiko su Dalai Lama, o jų pokalbis, kaip įprasta, vyko už uždarų durų, be kamerų ir žurnalistų, siekiant neerzinti Kinijos.

B.Obama atliko tai, kas jau tapo įprastu politiniu gestu Vašingtone, nusivesdamas tremtyje gyvenantį Tibeto budizmo dvasinį lyderį į Baltuosius rūmus pro galines duris, ir sulaukė įprasto Kinijos pasmerkimo dėl šio susitikimo.

Tai buvo ketvirtasis B.Obamos susitikimas su Dalai Lama nuo tada, kai tapo prezidentu. Kaskart B.Obama stengėsi sumažinti politinius susitikimo padarinius, priimdamas dvasinį lyderį už uždarų durų.

Pastarasis jų pokalbis vyko Baltųjų rūmų Žemėlapių kabinete, ne Ovaliniame kabinete, kur prezidentas paprastai kalbasi su iškiliais svečiais.

Žiniasklaidos atstovai į susitikimą nebuvo pakviesti, o tai reiškia, kad neteks pamatyti abiejų Nobelio taikos premijos laureatų pokalbio atvaizdų.

80-metis budistas vienuolis į Baltuosius rūmus užėjo ne pro pagrindinį įėjimą komplekso Vakarų sparne, kaip daro dauguma svarbių svečių.

„Asmeninis jų susitikimo pobūdis paaiškina, kodėl prezidentas priėmė Dalai Lamą Baltųjų rūmų gyvenamojoje dalyje, o ne, pavyzdžiui, Ovaliniame kabinete“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas (Džošas Ernestas).

Dar prieš B.Obamos ir Dalai Lamos susitikimą Pekinas aiškiai parodė savo nepasitenkinimą, įspėjęs, kad tai „pakenks abipusiam pasitikėjimui ir bendradarbiavimui“.

B.Obama vadina Dalai Lamą, kuris yra labai gerbiamas tibetiečių, o Kinijos vadinamas pavojingu „separatistu“, savo „geru draugu“.

Po susitikimo išplatintame pareiškime Baltieji rūmai nurodė, kad B.Obama „pasisakė už prasmingą ir tiesioginį Dalai Lamos ir jos atstovų dialogą su Kinijos valdžia, kad būtų sumažinta įtampa ir išspręsti nesutarimai“.

Pekinas tvirtina, kad Dalai Lama siekia atplėšti Tibetą nuo likusios Kinijos ir vadina jį „vilku ėriuko kailyje“. Tačiau tibetiečių dvasinis vadovas, kuris yra uolus pacifistas, sako tesiekiantis didesnių teisių bei autonomijos Tibetui.

Kinija deda daug pastangų, kurios neretai būna sėkmingos, kad užsienio valstybių lyderiai „jokia forma“ nesusitiktų su Dalai Lama.

Baltieji rūmai nurodė, kad B.Obama pokalbio metu „išreiškė savo tvirtą paramą Tibeto unikalių religinių, kultūrinių ir lingvistinių tradicijų išsaugojimui ir vienodai Kinijoje gyvenančių tibetiečių žmogaus teisių apsaugai“.

Nemažai tremtyje gyvenančių tibetiečių abejoja tokių susitikimų nauda.

„Tai ketvirtasis prezidento Baracko Obamos ir Jo Šventenybės Dalai Lamos susitikimas, tačiau iki šiol nėra jokių svarbių pokyčių Tibeto klausimu“, – sakė Tenzingas Jigme (Tendzingas Džigmė), vadovaujantis Tibeto jaunimo kongresui, kuris pasisako už regiono nepriklausomybę, o ne didesnę autonomiją Kinijos sudėtyje.


Šiame straipsnyje: Dalai LamaJAVBarackas Obama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių