JAV prekybos sekretoriumi prisaikdintas W. Rossas

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) jau turi prekybos sekretorių.

Viceprezidentas Mike'as Pence';as (Maikas Pensas) antradienį priėmė Wilburo Rosso (Vilbero Roso) priesaiką, o pirmadienį Senate pastarasis gana lengvai buvo patvirtintas šioms pareigoms.

Daliai demokratų senatorių palaikius D.Trumpo pasirinktą 79 metų kandidatą, jo paskyrimas buvo patvirtintas 72 balsais prie 27. Dabar šiam milijardieriui, kurio specializacija – tvarkyti į keblią padėtį patekusias įmones, bus patikėta įgyvendinti D.Trumpo pažadą grąžinti į Jungtinės Valstijas darbo vietas gamybos pramonėje. Už W.Rosso kandidatūrą balsavo 21 demokratas.

W.Rossas, pakeisiantis šiose pareigose kitą milijardierę – Penny Pritzker (Peni Pricker) – dabar koordinuos JAV prekybos politiką su Amerikos prekybos atstovu. Į šį postą D.Trumpas pasiūlė Robertą Lighthizerį (Robertą Laitizerį), dar laukiantį Senato patvirtinimo.

Pirmadienį, kai jo kandidatūra buvo svarstoma Senate, W.Rossas, nenukrypdamas nuo respublikonų tradicijos, pareiškė, kad D.Trumpo administracija greitai perdarys Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį (NAFTA) – svarbų JAV susitarimą su Kanada ir Meksika, nors ir skatinusį prekybą, bet nepalankų darbininkams centrinėje JAV dalyje.

Pasak W.Rosso, visi laisvosios prekybos susitarimai turėtų būti peržiūrimi kas kelerius metus, siekiant įsitikinti, kad jie geriausiai tenkina JAV poreikius.

Jis taip pat sakė, kad pasisako už laisvąją prekybą, tačiau priminė, kad palaiko glaudžius santykius su profesine sąjunga „United Steelworkers“, o tai rodo, kad jis sieks apsaugoti amerikiečių darbo vietas. Ši sąjunga parėmė W.Rosso kandidatūrą.

Maždaug 2,9 mlrd. JAV dolerių verslą valdantis W.Rossas turi naudingų verslo ryšių visame pasaulyje. 2000 metais jis įkūrė privačią investicinę kompaniją „WL Ross & Co.“, tačiau patvirtinus jį prekybos sekretoriumi, teks jos atsisakyti.

Prekybos sekretorius atlieka svarbų vaidmenį skatindamas Amerikos verslo interesus JAV ir užsienyje. Departamentas užsiima prekybos ir užsienio investicijų skatinimo klausimais, kontroliuoja žvejybos ir meteorologines agentūras užsienyje, taip pat Statistikos biurą, kuris 2020 metais atliks gyventojų surašymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių