JAV pradėjo agresyvų karą prieš terorizmą

JAV prezidentas Barackas Obama, viešai deklaruojantis pagarbą tarptautiniams įsipareigojimams ir diplomatijai, slaptai leido išplėsti teroristų paieškos ir likvidavimo operacijas visame pasaulyje. Šiuo metu JAV specialios paskirties karo daliniai veikia 75-iose pasaulio šalyse, rašo Didžiosios Britanijos dienraštis „The Times“.

Daugiau atakų, daugiau galvų

Kai B.Obama užėmė prezidento postą, JAV specialiosios pajėgos veikė 60-yje šalių. Per pastaruosius 18 mėnesių amerikiečių karių skaičius buvo smarkiai padidintas Jemene ir Afrikos rago regione, taip pat kitose Juodojo žemyno dalyse, Artimuosiuose Rytuose bei Centrinėje Azijoje.

Laikraščio „The Washington Post“ duomenimis, B.Obama leido prevencinius smūgius per teroristų buveines ir suteikė specialiesiems daliniams daugiau įgaliojimų, nei buvo suteikęs jo pirmtakas George‘as W.Bushas.

Pakistano ir Afganistano pasienyje, kur karaliauja smurtas ir slepiasi „Al Qaedos“ bei Talibano kovotojai, padaugėjo JAV bepiločių lėktuvų atakų. Šią taktiką atkakliai gina JAV viceprezidentas Joe Bidenas, bet ją smerkia Afganistano ir Pakistano vadovai, nes per bepiločių lėktuvų atakas dažnai žūsta civilių.

Tačiau agresyvus karas prieš teroristus atneša ir teigiamų rezultatų: per pastaruosius tris mėnesius JAV pajėgos nukovė 34 iš 42 aukščiausių „Al Qaedos“ Irako padalinio vadeivų.

Ruošiasi galimam konfliktui

Nuo praėjusių metų rudenio, kai generolas Davidas Petraeusas pasirašė Įsakymą dėl Specialios paskirties jungtinės taktinės karo grupės, daug amerikiečių specialiųjų pajėgų karių suplūdo į Jemeną. Čia jie aktyviai vykdo vietinių sukarintų grupuočių paiešką. Per pastaruosius mėnesius jiems pavyko nukauti šešis iš penkiolikos aukščiausių „Al Qaedos“ vadeivų Arabijos pusiasalyje. Šie reidai surengti po žudynių Teksaso Fort Hudo karo bazėje ir prieš Naujuosius metus įvykdyto bandymo susprogdinti JAV keleivinį lėktuvą.

Generolo įsakymas leido rinkti daugiau žvalgybinės informacijos apie Iraną, tam atvejui, jeigu konfliktas su šia islamiška valstybe virs tikru karu.

Prašo didinti finansavimą

Šiuo metu užsienyje tarnauja maždaug 13 tūkst. JAV specialiųjų pajėgų karių, dauguma jų dislokuoti Afganistane ir Pakistane.

B.Obama paprašė 2011 m. padidinti specialiųjų pajėgų finansavimą 5,7 proc. Neabejojama, kad šiam prašymui atkakliai priešinsis Kongresas, todėl Pentagonas ieško būdų, kaip perskirstyti gynybai skiriamas išlaidas ir skirti daugiau lėšų puolamosioms pajėgoms, įskaitant ir specialiosios paskirties padalinius.


Šiame straipsnyje: Karas prieš terorizmą

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių