Iš JAV pėsčiomis į Kanadą atėjo 22 migrantai

  • Teksto dydis:

Jungtines Valstijas per savaitgalį, nepaisydami didelių šalčių paliko 22 migrantai, pėsčiomis pasiekę Kanadą ir pasiprašę pabėgėlių statuso, antradienį pranešė policija.

Dauguma jų – somaliečių kilmės migrantai, kurie, bėgdami nuo smurto savo gimtinėje, jau sukorė ilgą ir pavojingą kelionę į Jungtines Valstijas.

Tačiau vietos žiniasklaidai jie sakė pradėję nerimauti dėl tolesnio savo likimo Amerikoje, nes naujasis prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) išleido įsaką, draudžiantį į šalį įvažiuoti septynių musulmoniškų valstybių piliečiams, įskaitant Somalį.

Jie sakė, kad vilties jiems suteikė nuotraukos, kuriose matoma, kaip Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) praėjusiais metais sveikino į jo šalį atvykusius pabėgėlius iš Sirijos, ir faktas, kad praėjusį mėnesį šalies imigracijos ministru tapo Somalyje gimęs Ahmedas Hussenas (Ahmedas Husenas).

Pasiekusi Kanadą migrantų grupė paprašė federalinės policijos pagalbos, ir jie buvo nugabenti į pasienio gyvenvietę Emersone, Manitobos provincijoje.

„Jie paprastai mus kviečia, jei sušąla ar pasiklysta, ir mes randame juos greitkelio pakraštyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kanados karališkosios raitosios policijos (RCMP) kapralas Paul'as Manaigre'as (Polas Manegras). Jis pridūrė, kad „gruodį vienas ar du (žmonės) dėl šalčio prarado pirštų“.

Paprastai pabėgėliai atvyksta grupėmis po keturis ar penkis, sakė jis. Provincijoje pastebėta, kad jų skaičius pastaruoju metu smarkiai išaugo, tačiau oficialių duomenų dar nėra.

Naujausia migrantų grupė iš 19 žmonių atvyko į šalį šeštadienį, o dar trys – sekmadienį. Jie per pūgą pėsčiomis ėjo keturias valandas, kęsdami minus 20 laipsnių Celsijaus šaltį.

„Girdėjome apie (mirtinai sušalusiuosius), bet neturime pasirinkimo“, – vietos dienraščiui „Winnipeg Free Press“ sakė 33 metų Mohammadas Kosaras (Mohamadas Kosaras). Somalietis teigė, kad eidami jie nejuto savo rankų ir kojų pirštų.

Pagal susitarimą su JAV, prieglobsčio prašytojai negali pretenduoti į pabėgėlio statusą Kanadoje, jei jie iš pradžių atvyko į Jungtines Valstijas.

Tačiau ši sąlyga galioja tik tada, jei tie asmenys atvyksta per pasienio patikros punktus, oro uostus ar traukinių stotis.

Pabėgėlių teisių gynėjai šią savaitę paragino Otavą nutraukti minėtą susitarimą, bet jų pasiūlymas buvo atmestas.

„Mes užjaučiame, aš asmeniškai užjaučiu tuos, kurie ieško saugumo mūsų šalyje“, – sakė imigracijos ministras A.Hussenas.

„Žinau, kad žmonės daug išgyvena“, – sakė jis, ir pridūrė, kad Kanados „(pabėgėlių) sistema tikrai gailestinga“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
Viskas paprasta - Kanadoje pašalpos didesnės
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių