JAV perspėjo Filipinų vadovą dėl jo retorikos ir karo su nusikalstamumu

  • Teksto dydis:

Sukrečiantys Filipinų lyderio Rodrigo Duterte (Rodrigo Dutertės) pareiškimai ir mirtį sėjantis karas su nusikalstamumu kelia vis didesnį susirūpinimą pasaulyje, pirmadienį perspėjo JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Maniloje.

JAV diplomatijos vadovo pavaduotojas Azijos ir Ramiojo vandenyno reikalams Danielis Russelas ( Danielis Raselas) susitiko su Filipinų gynybos ir užsienio reikalų ministrais pirmadienį, o praėjusią savaitę R.Duterte pranešė apie savo šalies „skyrybas“ su JAV.

Nors R.Duterte netrukus išsižadėjo minėto pareiškimo, paaiškindamas, kad jis neketina nutraukti septynis dešimtmečius sąjungininkes siejančių saitų, bet D.Russelas leido suprasti, kad visame pasaulyje vis labiau nerimaujama dėl pasikartojančių ugningų Filipinų prezidento pasisakymų.

„Tokių prieštaringai vertinamų pareiškimų, komentarų virtinės ir neaiškumo dėl Filipinų tikrų ketinimų atmosfera kelia siaubą daugelyje šalių, – sakė D.Russelas. – Ne tik manojoje, ir ne tik vyriausybėse, bet susirūpinimas auga ir kitose bendruomenėse, filipiniečių emigrantų bendruomenėje, taip pat ir korporacijų posėdžių salėse. Tokia tendencija nėra teigiama“.

Pasak D.Russelo, Filipinų užsienio reikalų sekretoriui Perfecto Yasay (Perfektui Jasajui) jis tiesiogiai išreiškė Amerikos susirūpinimą dėl R.Duterte karo su nusikalstamumu, nes šis karas per mažiau nei keturis mėnesius pareikalavo maždaug 3,7 tūkst. žmonių gyvybių ir sukėlė būgštavimų dėl masinių teisines galias peržengiančių žudymų.

„Aš taip pat pakartojau, kad mums ir kitiems yra labai svarbu, jog teisingumas vyktų teisingai, taip pat pagarba piliečių teisėms yra svarbi mūsų bendruomenių gynimo dalis“, – kalbėjo JAV pareigūnas.

„Didėjančios abejonės šiuo ir kitais klausimais kenkia ir verslui“, – pridūrė jis.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pirmadienį telefonu susisiekė su P.Yasay pasikalbėti apie JAV ir Filipinų bendradarbiavimą, sakė D.Russelas.

R.Duterte dažnai reiškia nepasitenkinimą, kad Amerika kritikuoja jo pastangas išvalyti visuomenę, šalinant iš jos narkotikus, ne kartą yra pavadinęs JAV prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą) „kalės vaiku“ ir pasiuntęs jį „velniop“.

R.Duterte, kuris save vadina socialistu, yra pasirengęs sugriauti 70 metų gyvuojantį aljansą su JAV dėl glaudesnių santykių su Kinija ir Rusija.

Filipinų vadovo pareiškimas apie skyrybas su JAV nuskambėjo per jo keturių dienų vizitą Kinijoje.

„Amerika pralaimėjo. Persiorientavau į jūsų ideologinį kursą ir galbūt taip pat vyksiu į Rusiją derybų su (prezidentu Vladimiru) Putinu, kuriam pasakysiu, kad esame trys prieš pasaulį: Kinija, Filipinai ir Rusija. Tai vienintelis kelias“, – sakė jis.

Nors vos sugrįžęs į Filipinus R.Duterte pareiškė, kad nenutrauks ryšių su JAV, tačiau ir vėl neapsiėjo be kritikos.

„Kai kur Amerika apgailėtinai pralaimėjo, tai yra – žmogiškojo orumo srityje“, – šeštadienį sakė R.Duterte.


Šiame straipsnyje: Rodrigo DuterteJAVFilipinai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių