JAV perkėlė 15 Gvantanamo kalinių į Jungtinius Arabų Emyratus

  • Teksto dydis:

Penkiolika JAV Gvantanamo įlankos bazėje laikytų asmenų buvo perkelti į Jungtinius Arabų Emyratus, atlikus didžiausią per kelerius pastaruosius metus tokio pobūdžio operaciją, pirmadienį pranešė Pentagonas.

Po vėliausių perkėlimų sulaikymo centre liko 61 žmogus. Po 2001 m. rugsėjo 11-osios atakų prieš Jungtines Valstijas įkurtame kalėjime iš viso buvo kalinta apie 780 žmonių.

Vienas Valstybės departamento pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė, kad 12 naujausių perkeltųjų yra jemeniečiai, o kiti trys – afganai.

Pentagonui anksčiau sunkiai sekdavosi rasti trečiųjų šalių, kurios priimtų perkeliamus jemeniečius, nes jų nebuvo galima grąžinti į tėvynę, krečiamą pilietinio karo.

Perkelti buvę Gvantanamo kaliniai paprastai paleidžiami, bet yra stebimi ir dalyvauja reabilitacijos programose.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International USA“ sveikino šį žingsnį kaip ženklą, kad JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) rimtai nusiteikęs uždaryti prieštaringai vertinamą įstaigą iki savo kadencijos pabaigos.

Kai B. Obama pradėjo savo kadenciją Baltuosiuose rūmuose, Gvantaname buvo laikomi 242 kaliniai.

Šiuo metu tik 10 kalinių gresia baudžiamosios bylos, tarp jų „Rugsėjo 11-osios penketukui“, vadovaujamam Khalido Sheikho Mohammedo (Chalido Šeicho Mohamedo), kuris ir kaltinamas suplanavęs tuos išpuolius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių