JAV patvirtino prašymą išduoti Turkijos dvasininką

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos antradienį patvirtino, kad Turkija pateikė „oficialų“ prašymą išduoti Pensilvanijoje gyvenantį turkų dvasininką Fethullah Guleną (Fetchulą Giuleną), kurį Ankara kaltina dėl praėjusio mėnesio nesėkmingo bandymo įvykdyti perversmą, tačiau patikslino, kad prašymas nėra susietas su pastaruoju žlugusiu puču.

F. Gulenas, kuris Jungtinėse Valstijose gyvena nuo 1999 metų, griežtai neigia, kad yra kaip nors susijęs su bandymu įvykdyti perversmą.

„Dabar galime patvirtinti, kad Turkija paprašė išduoti p. Guleną. Bet aš neapibūdinčiau šio prašymo kaip susijusio su bandymu įvykdyti perversmą“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Markas Toneris.

„Gavome oficialų ekstradicijos prašymą, tik – nesusijusį su bandymu įvykdyti perversmą“, – sakė M. Toneris, kuris nenurodė daugiau detalių apie Ankaros pateiktą dosjė.

Kelias savaites Turkija kartojo, jog paprašė išduoti F. Guleną, kad galėtų jį teisti, ir net kaltino jį vadovaujant „paralelinei valstybei“ Turkijoje.

Nepaisydamas nuolatinio Ankaros spaudimo Vašingtonas, regis, vilkino šio klausimo sprendimą ir sakė, kad negavo „oficialaus“ prašymo, kad ieško F. Guleno dalyvavimo žlugusiame puče „įrodymų“.

Naujausias Valstybės departamento komentaras buvo pareikštas tokiu metu, kai diplomatai ir JAV teisingumo departamento pareigūnai dėl F. Guleno turi susitikti su turkų pareigūnais.

Viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį taip pat turėtų atvykti į Turkiją. Jis bus aukščiausio rango JAV pareigūnas, apsilankęs šioje NATO sąjungininkėje po bandymo įvykdyti perversmą.

Kontroversija dėl 75 metų F. Guleno komplikavo ir taip sunkius ryšius tarp Vašingtono ir Ankaros. Turkija yra užsiminusi, kad atsisakymas išduoti F. Guleną smarkiai pakenktų dvišaliams santykiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
va ....kur demokratija akivaizdziai islenda yla is maiso zmogus atiduodamas mirciai ir dar dvasininkas taiciniskas veiksmas be zmogiskumo

elge

elge portretas
Kad "patvirtino prašymą" dar nereiškia, kad Turkijai išduos žinomą dvasininką
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių