JAV paskelbė naują kelionių draudimą aštuonių šalių piliečiams

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sekmadienį uždraudė aštuonių valstybių, įskaitant Šiaurės Korėją, Venesuelą ir Čadą, piliečiams atvykti į Ameriką dėl prastos saugumo situacijos jų šalyse ir nepatenkinamo bendradarbiavimo su amerikiečių pareigūnais.

D.Trumpo įsakymu, naujoji priemonė pakeis kitą, netrukus po inauguracijos sausį paskelbtą draudimą atvykti į JAV musulmonams, kurio galiojimas jau baigėsi ir dėl kurio kilo daug politinių ir teisinių kovų.

D.Trumpas pirmosiomis prezidentavimo dienomis pasirašė kontroversišką įsaką uždaryti JAV sienas Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno piliečiams, taip pat mažiausiai 120 dienų neleisti atvykti jokiems pabėgėliams.

„Padaryti Ameriką saugią yra mano svarbiausias prioritetas. Nepriimsime į savo šalį tų, kurių negalime saugiai patikrinti“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Iš pirminio šešių musulmoniškų šalių sąrašo buvo išbrauktas Sudanas. Pagal naująją priemonę aštuonių valstybių piliečiams paskelbti daliniai arba visiški draudimai atvykti į JAV.

Į Jungtines Valstijas visiškai negalės atvykti Šiaurės Korėjos bei Čado piliečiai, o Venesuelos atžvilgiu paskelbtas dalinis draudimas: JAV neįsileis daugybės šios šalies vyriausybės institucijų pareigūnų bei jų šeimų narių.

Be kita ko, draudimas ir toliau galios Irano, Libijos, Somalio, Sirijos ir Jemeno piliečiams.

Savo įsake D.Trumpas nurodė, kad tokių veiksmų imtasi dėl to, kad reikia spausti šalis tobulinti savo piliečių tikrinimo procedūras bei dalintis informacija su JAV.

JAV prezidento teigimu, šis sąrašas buvo sudarytas siekiant „pagerinti užsienio politiką, nacionalinį saugumą bei kovą su terorizmu“.

„Šie apribojimai būtini nacionaliniam saugumui, ir jie paremti sąlygomis, o ne laiku“, – sakė vienas aukšto rango administracijos pareigūnas. Pasak jo, jei tos šalys patobulins savo saugumo tikrinimo standartus iki JAV priimtino lygio, tas draudimas gali būti panaikintas.

Pareigūnai pabrėžė, kad nors į naująjį sąrašą nebuvo įtrauktas Irakas, jo vykdomos imigrantų ir asmenų, vykstančių į JAV, saugumo patikrinimo procedūros yra nepakankamai griežtos.

Tačiau Bagdadas yra artimas Vašingtono sąjungininkas, bendradarbiaujantis su JAV kariais ir civiliais pareigūnais. Visgi krašto saugumo sekretoriaus pareigas laikinai einanti Elaine Duke (Ilein Djuk) rekomendavo Irako piliečiams skirti griežtų apribojimų.

Ne „musulmonų draudimas“

JAV vyriausybės pareigūnai pabrėžė, kad naujasis įsakas nėra „musulmonų draudimas“, nes į jį įtrauktos Šiaurės Korėja bei Venesuela; be to, jo tikslas yra saugumo stiprinimas.

„Religija ar religinės asmenų ar tautų šaknys nebuvo faktorius (kuriuo vadovautasi)“, – pareiškė vienas aukšto rango vyriausybės pareigūnas.

„Šios šalys, Venesuela ir Šiaurės Korėja, buvo įtrauktos (į sąrašą) dėl to, kad jų vyriausybės paprasčiausiai nesilaiko mūsų pagrindinių saugumo reikalavimų“, – žurnalistams sakė jis.

Nors Čadas D.Trumpo įsake vadinamas „svarbiu ir vertingu kovos su terorizmu partneriu“, ši šalis vis tiek buvo įtraukta į minėtą sąrašą.

Įsake tvirtinama, kad Čade veikia kelios organizuotos teroro grupuotės, tokios kaip džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, „al Qaeda“ bei „Boko Haram“.

Vis dėlto „Čadas tinkamai nesidalija informacija, susijusia su viešuoju saugumu bei terorizmu“, teigiama jame. Be kita ko, ši šalis neatitinka vieno „svarbaus“ nenurodyto kriterijaus, pagal kuriuos vertinamos valstybės.

Įsake taip pat yra paminėta Šiaurės Korėja, su kuria Vašingtonas nesutaria dėl branduolinės programos, nes Pchenjanas esą „jokiais būdais nebendradarbiauja su Jungtinėmis Valstijomis“.

Apribojimų nustatyta ir politinės bei ekonominės krizės krečiamai Venesuelai, kur vis labiau įsigali despotiškas režimas.

Įsake numatyta uždrausti į JAV įleisti pareigūnus iš valstybinių institucijų, atsakingų už silpną saugumo patikrinimo procedūrų vykdymą bei bendradarbiavimo su Vašingtonu trūkumą. Tarp tų institucijų minimos vidaus reikalų bei užsienio reikalų ministerijos, pagrindinės policijos ir žvalgybos tarnybos.

Draudimas į šalį atvykti penkių šalių, įtrauktų į ankstesnį sąrašą, kurio galiojimas pasibaigė sekmadienį, piliečiams įsigaliojo iškart po pasirašymo, o apribojimai Šiaurės Korėjos, Čado ir Venesuelos piliečiams pradės galioti spalio 18-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

suknistas jankynas

suknistas  jankynas portretas
prigamino islamistu teroristu sugriove ju valstybes , dabar uzdraude jiems yvaziuot y amerika --parode pirstu ,kad visi begtu y Europa ,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių