JAV pasiuntinys ES: jei D. Trumpas statytų ant ES iširimo, būtų visiška kvailystė

  • Teksto dydis:

Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija padarytų „visišką kvailystę“, jeigu palaikytų Europos Sąjungos iširimą, kaip, iš pažiūros, ji jau daro dabar, penktadienį perspėjo darbą baigiantis JAV ambasadorius Bendrijoje.

Pasak Anthony Gardnerio (Antonio Gardnerio), dirbusio Briuselyje trejus metus, D.Trumpo komanda klausinėjo ES pareigūnų, kurios šalys galėtų pasekti britų pavyzdžiu ir pasitraukti iš 28 valstybių sąjungos.

„Galvoti, kad palaikydami Europos susiskaldymą, mes pasieksime savo interesų, būtų visiška kvailystė. Beprotybė“, – kalbėjo A.Gardneris, džiaugdamasis septyniais transatlantinės taikos ir stabilumo dešimtmečiais.

Pasak jo, JAV parama griežtam Didžiosios Britanijos atsiskyrimui arba visiškam atsiribojimui nuo ES bendrosios rinkos, taip pat būtų „kvailumo viršūnė“.

Vienas pagrindinių Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos aktyvistų Nigelas Farage’as (Naidželas Fareidžas) buvo pirmasis britų politikas, su kuriuo susitiko D.Trumpas po savo netikėtos pergalės lapkričio mėnesio prezidento rinkimuose.

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų kandidatė į prezidento postą Marine Le Pen (Marin Le Pen), taip pat grasinanti eiti vadinamuoju „Frexit“ keliu, ketvirtadienį apsilankė Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“, nors pareigūnai pranešė, kad ji nebuvo susitikusi su išrinktuoju prezidentu.

Pasak A.Gardnerio, jis girdėjęs, kad D.Trumpo pereinamojo laikotarpio komandos nariai „skambino į ES institucijas“ klausinėdami, ar daugiau šalių nesitrauks iš Bendrijos.

„Buvo užduotas vienintelis klausimas, maždaug – kuri kita šalis pasitrauks; ir tai reikštų tam tikrą prielaida, kad ši bendrija subyrės“, – kalbėjo ambasadorius.

„Tokį supratimą, manoma, Vašingtone skleidžia Nigelas Farage'as. Tikra parodija“, – pridūrė jis.

D.Trumpo administracija laikysis „ydingo požiūrio“, jeigu sieks dvišalių ryšių su atskiromis ES šalimis, pavyzdžiui, Didžiąja Britanija, remdamasi „klaidinga prielaida“, kad pati Bendrija nefunkcionuoja.

A.Gardneris taip pat išreiškė viltį, kad D.Trumpas, iki šiol atrodęs palankus Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, išsaugos tvirtą JAV poziciją dėl sankcijų , kurios buvo įvestos Maskvai, aneksavusiai Krymo pusiasalį.

„Būtų nesuvokiama ir gėdinga, jeigu mes svarstytume sankcijų Rusijai panaikinimą“, – kalbėjo diplomatas, primindamas JAV žvalgybos pateiktą informaciją apie Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimų kampaniją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių