JAV pasirengusi pasiūlyti Šiaurės Korėjai saugumo garantijas

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos yra pasirengusios pasiūlyti Šiaurės Korėjai saugumo garantijas, jeigu Pchenjanas nuspręstų atsisakyti branduolinio ginklo vystymo programos, sekmadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Jis teigė, kad prezidento Donaldo Trumpo susitikimas su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu birželio 12-ąją parodys pastarojo pasiryžimą pakeisti savo šalies kursą.

Iki šiol Šiaurės Korėja visada atsisakydavo JAV raginimų įvykdyti denuklearizaciją – Pchenjanas visuomet laikė branduolinį ginklą režimo išgyvenimo garantija.

Tuo metu šeštadienį Šiaurės Korėja pareiškė, kad per gegužę sunaikins savo branduolinių bandymų poligoną, o D. Trumpas tokį žingsnį pavadino „labai protingu ir maloningu“.

Su Pchenjano režimo vadovu du kartus susitikęs M. Pompeo sakė, jog Šiaurės Korėjos lyderis pritaria JAV siekiui normalizuoti santykius.

„Mes turėsime suteikti saugumo garantijas, – televizijai „Fox News“ teigė valstybės sekretorius. – Tai yra kompromisas, kurio laukiama 25 metus. Nė vienas prezidentas nebuvo pastatęs Amerikos į tokią padėtį, kur Šiaurės Korėjos vadovybė pagalvotų, jog tai iš tikrųjų įmanoma“.

„Mūsų akys yra plačiai atvertos, atsižvelgiame į rizikas, bet labai trokštame, jog pirmininkas Kim norėtų įvykdyti strateginius pokyčius“, – pridūrė jis.

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas kitame interviu sakė, jog Šiaurės Korėjos denuklearizacija turi įvykti prieš Pchenjanui pradedant gauti iš to naudą.

„Šiaurės Korėja turi labai plačią programą, tai padaryti nebus lengva, – televizijai NBC tvirtino pareigūnas. – Jiems teks atskleisti visas vietoves, sudaryti galimybes inspekcijoms. Branduolinių ginklų išardymą, manau, vykdys Jungtinės Valstijos, tikriausiai su kitų šalių pagalba“.

Jis taip pat nurodė, kad JAV sieks išardyti ne tik Pchenjano branduolinius ir raketų pajėgumus, bet ir cheminių bei biologinių ginklų arsenalą.

„Iš Kim Jong Uno ir viso Šiaurės Korėjos režimo tikimės strateginio sprendimo atsisakyti bet kokių masinio naikinimo ginklų“, – kalbėjo J. Boltonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių