JAV pasipiktino protestuotojus sumušusiais R. T. Erdogano asmens sargybiniais

  • Teksto dydis:

JAV pareigūnai trečiadienį piktinosi Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) asmens sargybinių įvykdytu „brutaliu“ protestuotojų užpuolimu, aptemdžiusiu jo vizitą Vašingtone.

Turkijos lyderis antradienį Baltuosiuose rūmuose gan sėkmingai derėjosi su prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), bet jam tęsiant vizitą Vašingtone kilo chaosas.

Šokiruotų amerikiečių praeivių akivaizdoje prokurdiškų protestuotojų grupelė, susirinkusi JAV sostinės ambasadų rajone, savo kailiu patyrė griežtosios linijos taktiką, kurią R.T.Erdoganas savo šalyje pasitelkia slopindamas kitokią nuomonę.

Prieš pat R.T.Erdogano atvykimą į Turkijos ambasadoriaus rezidenciją garsioji jo sargyba prasiveržė pro JAV policininkus ir užpuolė protestuotojus.

Socialinėje žiniasklaidoje išplatintoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip kostiumuoti turkų pareigūnai muša žmones minioje ir, mažiausiai vienu atveju, spiria ant žemės gulinčiai moteriai.

Liudininkai naujienų agentūrai AFP vėliau pasakojo, kad R.T.Erdogano apsaugininkai išprovokavo susirėmimą, nors smurtas taip pat prasiveržė minioje. Pasak liudininkų, buvo sužeistas mažiausiai vienas iš Ankaros vyriausybę palaikiusių protestuotojų.

Iš pradžių Vašingtono policija apstulbo, bet greit iškvietė pastiprinimą, nuslopino susirėmimą ir areštavo du žmones. Tačiau iki to laiko buvo sužeista 11 žmonių, tarp jų – vienas JAV pareigūnas.

Užpuolimas į nepatogią padėtį pastatė JAV valdžią, pakvietusią R.T.Erdoganą susitikti su D.Trumpu, nors didėja susirūpinimas dėl vis griežtesnių priemonių, naudojamų Ankaros vyriausybės prieš turkų žiniasklaidą ir opoziciją.

„Smurtas niekada nėra tinkamas atsakas laisvam žodžiui, ir mes remiame žmonių laisvos raiškos ir taikių protestų teises visur, – sakė Valstybės departamento atstovė Heather Nauert (Heter Nauert). – Savo susirūpinimą Turkijos vyriausybei perduodame griežčiausiais įmanomais žodžiais.“

Valstybės departamentas nesakė, ar bus imtasi dar kokių nors veiksmų, bet Vašingtono policija nurodė, kad analizuoja filmuotą incidento medžiagą ir bando identifikuoti įtariamuosius.

„Vakar po pietų matėme tai, kas, regis, buvo brutali ataka prieš taikius protestuotojus prie Turkijos ambasadoriaus rezidencijos, – sakė policijos atstovas. – Veiksmai, matyti prie Turkijos ambasados Vašingtone, prieštarauja Pirmosios pataisos teisėms ir principams, kuriuos nenuilstamai kasdien stengiamės apsaugoti.“

JAV konstitucijos Pirmąja pataisa ginama teisė į raiškos laisvę.

Politinis smurtas

Policija pranešė dėl užpuolimo areštavusi du JAV piliečius: 49 metų Ayteną Necmi (Aiteną Nedžmi) iš Niujorko ir 42 metų Jalalą Kheirabadi (Džalalą Cheirabadį) iš Virdžinijos.

Šių dviejų įtariamųjų įrašai socialinėje žiniasklaidoje rodytų, kad A.Necmi yra R.T.Erdogano šalininkas, atvykęs į Vašingtoną švęsti jo vizito, o J.Kheirabadi – kurdų siekių rėmėjas.

Tačiau policija nurodė, jog drauge su JAV valstybės departamentu ir Slaptąja tarnyba bando „identifikuoti ir sulaikyti visus įtariamuosius“. Tai reikštų, kad policija nori apklausti R.T.Erdogano saugumo komandos narius.

D.Trumpo administraciją persekiojančių skandalų ir pasirengimo pirmajai diplomatinei prezidento užsienio kelionei apimtame Vašingtone naujienos apie susirėmimą iš pradžių plito lėtai.

Tačiau trečiadienį aukšto rango figūros jau reikalavo paaiškinti, kaip turkiško stiliaus politiniam smurtui buvo leista pasireikšti žaliose Vašingtono diplomatinio rajono gatvėse.

Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Edwardas Royce'as (Edvardas Roisas) parašė valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui (Reksui Tilersonui), kuris per vieną susidūrimą su žiniasklaida ignoravo klausimą apie minimą susirėmimą.

„Kelia nerimą, kad šis elgesys rodo plataus masto griežtas priemones prieš politinius aktyvistus, žurnalistus ir religinę laisvę Turkijoje, kurios pastaraisiais metais smarkiai pakenkė Turkijos demokratijai, – rašė E.Royce'as. – Prašau jūsų nedelsiant išnagrinėti šį klausimą ir iškelti visus atitinkamus kaltinimus, kol šie asmenys neišvyko iš Jungtinių Valstijų.“

R.T.Erdogano žmonės į įtarimus kol kas nereagavo, bet provyriausybinė ir valstybinė žiniasklaida Turkijoje dėl incidento kaltino ginkluotus kurdų judėjimus PKK ir YPG.

Pasak valstybinės Anatolijos naujienų agentūros, R.T.Erdogano sargybiniai buvo priversti įsikišti, nes JAV policija ėmėsi „nepakankamų saugumo priemonių“, kad būtų „užkirstas kelias neteisėtai demonstracijai“.

Incidentas labai primena pernai įvykusį atsitikimą Vašingtone, kai R.T.Erdogano sargybiniai apstumdė kurdų protestuotojus prie strateginių studijų centro „Brookings Institution“, prieš pat prezidento atvykimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>>pupai-

>>pupai- portretas
tu tai dar viena dalbajobe, garbini Trump'a, o jis juk amerikonas. Na ir laikai, vien idiotai aplink, ir idiotu garbintojai.

Pupa

Pupa portretas
Puikiai apibūdino pirmasis komentatorius apie jankių demokratiją. Tegu jie ją susikiša į šikną. Tegu sėdi ir tyli apsišikę iki ausų.Šaunuolis Trampas.

tam apačioj-

tam apačioj- portretas
Eik issipagiriok, dalbajobe. Fasista putina į Haga.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių