JAV nori „stiprios, tvirtos ir vieningos“ Jungtinės Karalystės

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos pirmadienį įsikišo į debatus dėl Škotijos nepriklausomybės ir išreiškė viltį, kad jų sąjungininkė Jungtinė Karalystė, su kuria Vašingtonas palaiko „ypatingus santykius“, liks „vieninga“.

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džošas Ernestas) pabrėžė, kad Vašingtonas gerbia škotų teisę spręsti dėl savo ateities ketvirtadienio referendume, bet viliasi „stipraus, tvirto ir vieningo“ partnerio.

Šie atidžiai niuansuoti komentarai atspindi prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) anksčiau šiais metais Briuselyje, stovint šalia britų ministro pirmininko Davido Camerono (Deivido Kamerono), pareikštą nuomonę.

Tačiau trys dienos iki Škotijos referendumo dėl nepriklausomybės išsakytos Baltųjų rūmų pastabos rodytų JAV susirūpinimą dėl galimo svarbios sąjungininkės NATO ir Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje susilpnėjimo.

„Tai sprendimas, kurį turi priimti Škotijos žmonės. Mes neabejotinai gerbiame atskirų škotų teisę priimti sprendimą šiais atžvilgiais“, – sakė J.Earnestas.

„Bet ... mes suinteresuoti matyti, (kaip) Jungtinė Karalystė lieka stipri, tvirta, vieninga ir efektyvi partnerė“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: JAVJKŠkotija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių