JAV nepripažįsta Kurdistano nepriklausomybės referendumo

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos „nepripažįsta“ Irako kurdų „vienašališkai“ surengto referendumo dėl jų regiono nepriklausomybės ir ragina visas susijusias šalis atsisakyti jėgos naudojimo bei plėtoti dialogą, penktadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas).

„Jungtinės Valstijos nepripažįsta Kurdistano regioninės vyriausybės vienašališko referendumo, surengto pirmadienį, – sakoma jo pranešime. – Šiam balsavimui ir rezultatams stinga legitimumo, ir mes toliau palaikysime suvienytą, federalinį, demokratišką ir klestintį Iraką.“

„Jungtinės Valstijos prašo visų šalių, įskaitant Irako kaimynes, atsisakyti vienašališkų veiksmų ir jėgos naudojimo“, – pridūrė R.Tillersonas.

JAV diplomatijos vadovas sakė esąs „susirūpinęs dėl šio vienašališko žingsnio potencialių neigiamų pasekmių“.

„Raginame Irako kurdų institucijas gerbti konstitucijos užtikrinamą centrinės vyriausybės vaidmenį, taip pat raginame centrinę vyriausybę atsisakyti grasinimų arba netgi užuominų apie galimą jėgos panaudojimą“, – pabrėžė R.Tillersonas ir paragino visas susijusias šalis susitelkti į kovą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“.

Vašingtonas anksčiau buvo perspėjęs, kad plebiscitas Irako šiauriniame autonominiame kurdų regione ir kai kuriose ginčijamose teritorijose, nors ir teisiškai neįpareigojantis ir automatiškai nevedantis į nepriklausomybę, „padidintų nestabilumą“.

Referendumo dalyviai triuškinama dauguma nubalsavo už nepriklausomybę, o Bagdadas atsakė neribotam laikui apribodamas oro susisiekimą su maištinguoju regionu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
"Jungtinės Valstijos prašo visų šalių, įskaitant Irako kaimynes, atsisakyti vienašališkų veiksmų ir jėgos naudojimo"... O Sirijoje kas ką palaiko? Rusai legityvią valdžią, o štatai teroristus. Iš viso, kas "Arabų pavasarį" sukėlė? Ten jau ausys JAv kyšo

Anonimas

Anonimas portretas
Kaiptai nepripazino? Taigi patys ir suorganizavo ta KURDISTANO nepriklausomybes referenduma. Ir apginklavo ir spec nazo brigada nusiunte. Tai kaip cia dabar: Reiskia amerikosai kursto nauja kara. Jankiams labai reikia Kurdistano naftos ir nusispjauti jiems i milijonus nuzudytus kurdus, arabus, krikscionis. Lietuviai, jus durna karo mesa.

...

... portretas
Na, mūsų atstatytos Nepriklausomybės tos JAV irgi nepripažino kol to nepadarė Maskva.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių