JAV kuriamas kovos su Rusijos propaganda centras

  • Teksto dydis:

JAV valdžia skyrė apie 160 mln. dolerių (beveik 150 mln. eurų) „Pasaulinio sąveikos centro“ (Global Engagement Center, GEC) veiklai, turinčiai tapti atsvara Rusijos skleidžiamai propagandai, praneša amerikiečių internetinis leidinys „Daily Beast“.

Šis centras buvo įkurtas dviejų senatorių – respublikono Robo Portmano ir demokrato Chriso Murphy (Kriso Merfio) iniciatyva, kai šaliai dar vadovavo prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama).

Anksčiau centro specialistai užsiėmė pasipriešinimu džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) propagandos kampanijai, bet dabar jo veikla bus išplėsta. Projektui, kurį planuojama įgyvendinti per dvejus metus, JAV valdžia skirs apie 160 mln. dolerių.

Tikimasi, kad ši suma bus skirta kelioms nepriklausomoms organizacijoms, kurios stengsis „kovoti su melaginga informacija, kurią platina Rusija Ukrainos atžvilgiu“.

„Rusija stengiasi sukelti chaosą visuomenėje, verčia abejoti, kuo galima pasitikėti ir kursto nepasitikėti institucijomis, – sakė Jungtinio Baltijos ir Amerikos nacionalinio komiteto, pasisakančio prieš Maskvos skleidžiamą dezinformaciją, direktorius Karlas Altau. – Tai nacionalinė grėsmė. Apie tai atsakingi piliečiai privalo žinoti.“

Pasak apžvalgininkų, Rusijos kišimasis į JAV demokratinius procesus daugelį Amerikos veikėjų užklupo nepasiruošusius. Tačiau sukrečiančios žvalgybos bendruomenės išvados apie Kremliaus palaikomą kibernetinį šnipinėjimą ir dezinformacijos kampaniją tiek prieš JAV prezidento rinkimus, kuriuos laimėjo Rusijos prezidentui simpatizuojantis Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), tiek po jų tapo žadinančiu skambučiu.

Senato priimtas teisės aktas, kuriuo numatoma skirti papildomai lėšų GEC veiklai „padės palaikyti mūsų sąjungininkus ir interesus esant nestabiliai pasaulinei situacijai: tai bus daroma kovojant su neteisinga informacija, bei ginant vietinę žiniasklaidą ir pilietinę visuomenę nuo užsienio įtakos“, interviu „Daily Beast“ sakė senatorius R.Portmanas.

Kaip pažymi leidinys, jei bus priimtas Beno Cardino (beno Kardino) ir Johno McCaino (Džono Makeino) siūlomas įstatymas dėl sankcijų Rusijai, susijusių su „programišių byla“, GEC projektui bus skirti papildomi 100 mln. dolerių (per 93 mln. eurų).

Šis tarpžinybinis biuras, pradėsiantis veiklą vėliau šiais metais, bus pirmasis centralizuotas kovos su rusų propaganda projektas nuo praeito amžiaus 10-dešimtmečio, kai pasibaigus Šaltajam karui atrodė, jog tokios pastangos tapo atgyvena.

GEC stebės užsienio propagandos kampanijas, analizuos jų taktiką ir stengsis užkirsti joms kelią, siūlydamas stipendijas užsienio žurnalistams, pilietinės visuomenės organizacijoms ir privačioms bendrovėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Rygoje jau yra toks centras,o JAV prezidentas tikrai neskirs naujo centro,nes jam pirmoj vietoj amerikiečių gerovė rūpi,nemėtys pinigų į balą...

Anonimas

Anonimas portretas
jau kiek propogandos amerika prikūrė,o kiek revoliucijų pridarė,ne veltui tranpas pasakė,kad amerika daug didesnė žudikė,negu kitos šalys
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių