JAV kariuomenė nepaliks Irako ir po 2011 m.

Jungtinės Valstijos trečiadienį pareiškė ketinančios laikytis savo pajėgų išvedimo iš Irako kalendoriaus, taip pat nurodė, kad po 2011 metų šioje šalyje gali būti palikta tik kelios dešimtys amerikiečių karių, kurie būtų pavaldūs ambasadai Bagdade.

Šiuo metu JAV kontingentą Irake sudaro apie 64 tūkst. karių, tačiau iki šio mėnesio pabaigos, kai bus baigtos kovinės operacijos, jų turėtų likti 50 tūkstančių. Likusios pajėgos tęs Irako karių mokymus ir vykdys patariamąją misiją.

"Siekiame iki šio mėnesio pabaigos užbaigti mūsų kovinę misiją", - Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas sakė spaudos konferencijoje.

Tuo tarpu JAV prezidentas Barackas Obama surengė pasitarimą dėl Irako su savo civiliniai ir kariniais saugumo patarėjais.

Keliomis valandomis anksčiau vienas aukšto rango Irako kariškis Bagdade vykstančios Gynybos ministerijos konferencijos kuluaruose sakė naujienų agentūrai AFP, kad JAV pajėgos dar bent dešimtmetį gali būti reikalingos konfliktų nuniokotai šaliai.


"Šiuo metu pajėgų išvedimas vyksta gerai, nes (kariai) tebėra čia", - sakė generolas leitenantas Babakeras Zerbaris.

"Tačiau problemų iškils po 2011 metų - politikai privalo rasti kitų būdų, kaip užpildyti (saugumo) spragą po 2011-ųjų. Jeigu manęs klaustų apie išvedimą, atsakyčiau politikams: JAV armija privalo likti, kol Irako armija bus visiškai parengta 2020 metais", - aiškino jis.

Vienas Baltųjų rūmų patarėjas pakurstė nerimą Bagdade, pareiškęs, kad po 2011 metų Irake veikiausiai liks tik kelios "dešimtys" arba "šimtai" amerikiečių karių, kuriems vadovaus JAV ambasada.

"Veiksime Irake, kaip veikiame daugelyje šalių, su kuriomis palaikome ryšius saugumo srityje, be kita ko, parduodami amerikietišką įrangą arba apmokydami jų pajėgas - tai yra, užtikrinsime tam tikrą jungiamąjį audinį", - aiškino JAV viceprezidento Joe Bideno  patarėjas nacionalinio saugumo klausimams Anthony Blinkenas.

"Pasaulyje taip veikia daug ambasadų, vadovaujant atstovybės vadovui - ambasadoriui; taip pat paprastai dalyvauja nedidelis skaičius kariškių, - pridūrė jis. - Tačiau sakydamas "nedidelis" kalbu ne apie tūkstančius, o apie dešimtis arba galbūt šimtus".
A.Blinkenas nesureikšmino nuogąstavimų, kad JAV pajėgų išvedimas susilpnins saugumą Irake.

"Irakiečiai dar turi išspręsti daug užsilikusių problemų, - sakė jis. - Tačiau kalbant apie pavojų, kuris kelia nerimą kai kuriems žmonėms, apie Irake dėl nevykstančio vyriausybės formavimo besivystantį (politinį) vakuumą - mes to nepastebėjome"
JAV ir Irako saugumo sutartyje numatyta, kad visi amerikiečiai kariai bus išvesti iki kitų metų pabaigos, o B.Obama tvirtino, kad šis procesas bus tęsiamas pagal kalendorių, kuris nebebus keičiamas.


Šiame straipsnyje: JAVĮrakaskariuomenėkariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių