JAV kariuomenė į mūšio lauką siųs kibernetinio fronto karius

  • Teksto dydis:

Artimiausiu metu JAV armija į mūšio lauką žadą siųsti kibernetinio fronto karius, kad būtų užtikrintos didesnes galimybės atakuoti priešo kompiuterinius tinklus, trečiadienį pareiškė karo pareigūnai.

Armijai paprastai duodama užduotis „pulti ir sunaikinti“, bet kibernetiniai kariai turi kiek kitokį tikslą, pasak pulkininko Roberto Ryano (Robero Rajano), vadovaujančio Havajuose įsikūrusiai kovos grupei.

„Ne viską reikia naikinti. Kaip galėčiau daryti įtaką ne kinetiniais būdais? Kaip galėčiau priartėti, sukelti sumaištį ir perimti valdymą?“ – žurnalistams sakė R. Ryanas.

Pėstininkų būriuose jau šešis mėnesius tarnauja kibernetiniai kariai, kurių atliekamos operacijos gali būti keičiamos pagal vadų poreikius, sakė JAV sausumos pajėgų kibernetinės vadovybės (CYBERCOM) atstovas pulkininkas Williamas Hartmanas (Viljamas Hartmanas).

Per pastaruosius trejus metus milžiniškame apmokymų centre Kalifornijoje, sausumos pajėgos jau dalyvavo specialiuose mokymuose tokioms bendroms kovinėms operacijoms atlikti.

W. Hartmanas nepateikė daugiau informacijos apie kibernetinių karių pajėgumus, bet sakė, kad viena iš jų užduočių bus rinkti informaciją arba užkirsti kelią planuojamoms atakoms.

Pasak dienraščio „New York Times“, CYBERCOM anksčiau infiltravo „implantus“ į „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės tinklus. Tai leido ekspertams stebėti grupuotės veiksmus ir galiausiai imituoti arba pakeisti jos vadų siunčiamus nurodymus, kad pati to nežinodama grupuotė savo kovotojus nusiųstų į vietas, kur į  juos būtų galima smogti iš bepiločių lėktuvų arba naikintuvų.

Kitas galimas CYBERCOM veiklos būdas – pasitelkti civilių programišių dažnai rengiamus kibernetinius išpuolius, vadinamus paskirstytojo atsisakymo aptarnauti (Distributet Denial of Service, DDoS) atakomis.

Kibernetinė vadovybė anksčiau buvo pavaldi JAV Strateginių pajėgų štabui (USSTRATCOM), bet rugpjūtį šalies prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) įsakė Pentagonui padaryti CYBERCOM savarankiška struktūra. Tai rodo, kad JAV kariuomenėje kibernetinio karo metodams skiriamas didesnis dėmesys.


Šiame straipsnyje: JAVkariaikibernetika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių