JAV Kapitolijuje atidengtas buvusio viceprezidento biustas

  • Teksto dydis:

Vienas iš prieštaringiausiai vertinamų viceprezidentų per Jungtinių Valstijų istoriją nuo šiol bus visuomet matomas Vašingtono valdžios koridoriuose – ketvirtadienį JAV Kapitolijuje buvo atidengtas marmurinis Dicko Cheney (Diko Čeinio) biustas.

74 metų D.Cheney buvo viceprezidentas per 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas; jis laikomas vienu iš įtakingiausių „vanagų“ prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracijoje.

Vis dėlto randai JAV politiniuose sluoksniuose, palikti Irako karo ir G.W.Busho vadovavimo laikų, akivaizdžiai dar nėra užgiję – per biusto atidengimo ceremoniją dabartinis viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) buvo vienintelis demokratų atstovas.

Į ceremoniją atvykęs D.Cheney tapo savo buvusio viršininko sarkastiškų pastabų taikiniu.

„Kai paskutinį kartą pasirodžiau, buvau pakartas Baltuosiuose rūmuose“, – sakė G.W.Bushas, turėdamas omenyje jo oficialaus portreto pakabinimą Baltuosiuose rūmuose 2012 metų gegužę.

„Šįkart sugrįžęs sužinojau, kad mano prezidentas gavo biustą Kapitolijuje“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje angliškų žodžių žaismą ( to be busted – būti areštuotam, bankrutuoti).

„Praeitą savaitę pasakiau mamai ir tėčiui, kad vyksiu čia į biusto atidengimą. Tėtis šyptelėjo ir pasakė: „Perduok mano geriausius linkėjimus kietašikniui!“ – tęsė buvęs prezidentas.

G.W.Busho tėvas George'as H.W.Bushas (Džordžas H.W.Bušas), dirbęs prezidento poste 1989–1993 metais, savo neseniai išleistoje prisiminimų knygoje įvardijo D.Cheney, kuris buvo gynybos sekretorius jo administracijoje per 1991 metų Persijos įlankos karą, kaip „kietašiknį“ dėl jo užsispyrimo.

Tačiau Bushas jaunesnysis taip pat negailėjo pagyrimų savo buvusiam politiniam partneriui, sakydamas „Aštuonerius metus Dickas stovėjo šalia manęs ir darė viską, kas buvo teisinga mūsų šaliai. Nebūčiau galėjęs prašyti geresnio viceprezidento negu Dickas Cheney.“

D.Cheney, kurio biustas atsidūrė tarp daugelio kitų buvusių viceprezidentų atvaizdų, sakė, kad didžiuojasi šia diena.

„Retkarčiais, netgi tolimoje ateityje, kas nors tikrai praeis pro senojo Cheney biustą, galbūt netgi stabtelės porai akimirkų, mėgindamas prisiminti šį žmogų ir (jo) laikus“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių