JAV kaltina 13 Rusijos piliečių kišimusi į 2016-ųjų rinkimus

  • Teksto dydis:

JAV specialusis prokuroras, tiriantis Maskvos kišimąsi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus, apkaltino 13 Rusijos piliečių vadovavus slaptai kampanijai, turėjusiai pakreipti balsavimo rezultatus Kremliui palankia linkme.

Paskelbus šią žinią, JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trumpas) pareiškė, kad šie kaltinimai paneigia pareiškimus, esą jo kampanija buvo susimokiusi su Maskva.

Šie kaltinimai yra pirmieji, suformuluoti specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) dėl kišimosi į rinkimus. Jo paskelbtame 37 puslapių dokumente pateikiama detalių apie 2014 metais pradėtą sukrečiančią operaciją, turėjusią kurstyti JAV visuomenės susipriešinimą ir daryti įtaką Amerikos politikai, „įskaitant 2016 metų prezidento rinkimus“.

R. Muelleris teigia, kad maždaug 2016 metų viduryje ši kampanija, vadovaujama Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimo sąjungininko Jevgenijaus Prigožino, buvo orientuota į pastangas didinti D. Trumpo galimybes laimėti ir juodinti jo varžovus, tarp jų demokratę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Manoma, kad šioje operacijoje dalyvavo „šimtai“ žmonių, dirbusių pamainomis, o jos biudžetas buvo milijonai dolerių.

Kaltinimai taip pat iškelti trims kompanijoms.

Maskva šiuos pareiškimus vadino „absurdiškais“.

Kaltinamajame dokumente sakoma, kad JAV piliečiai apsimetę šios operacijos darbuotojai per socialinius tinklus „Facebook“, „Twitter“, „YouTube“ ir „Instagram“ skleidė turinį, pasiekdavusį „reikšmingą skaičių“ amerikiečių.

Ši grupė esą palaikė kontaktus su „nieko neįtarusiais“ D. Trumpo kampanijos nariais, bet jos platesnis „strateginis tikslas buvo pasėti nesantaiką JAV politinėje sistemoje“.

Šios grupės kurtu turiniu per „Twitter“ dalydavosi du vyriausi D. Trumpo sūnūs – Donaldas jaunesnysis ir Ericas (Erikas), taip pat kiti svarbūs jo kampanijos pareigūnai ir artimiausios aplinkos nariai.

„Šiame kaltinamajame dokumente nėra jokių užuominų, kad kuris nors amerikietis buvo sąmoningas šios neteisėtos veiklos dalyvis“, – sakė JAV generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas (Rodas Rozensteinas).

Jis pridūrė, kad dokumente taip pat nepateikiama išvada ar rusų kampanija „pakeitė (rinkimų) rezultatus“.

„ Jokio susimokymo“

D. Trumpas nedelsdamas pasinaudojo R. Rosensteino komentarais ir teigė, kad šie pareiškimai išteisina jo kampaniją.

„Rusija pradėjo savo kampaniją prieš JAV 2014 metais, gerokai anksčiau negu aš paskelbiau, kad kandidatuosiu į prezidento postą“, – sakoma D. Trumpo tviterio žinutėje.

„Rinkimų rezultatai nebuvo paveikti. Trumpo kampanija nepadarė nieko bloga – (nebuvo) jokio susimokymo!“ – pridūrė jis.

Vis dėlto šis dokumentas nėra itin parankus D. Trumpui, ne kartą neigusiam pareiškimus apie numanomą Rusijos kišimąsi ir vadinusiam juos „melagingomis naujienomis“ ir „pramanais“, kuriais esą siekiama atimti iš jo pergalę rinkimuose.

Viena vertus, ataskaita patvirtina Rusijos kišimąsi, bet taip pat, regis, paneigia prielaidą, kad D. Trumpo kampanija sąmoningai prisidėjo bent prie dalies Maskvos pastangų pakreipti balsavimo rezultatus.

Rusija taip pat įtariama kibernetiniais įsilaužimais į Demokratų partijos elektroninio pašto serverius ir iš jų pavogtos medžiagos nutekinimu.

Keturiems D. Trumpo kampanijos pareigūnams, įskaitant jos vadovą Paulą Manafortą (Polą Manafortą) ir buvusį nacionalinio saugumo patarėją Michaelą Flynną (Maiklą Fliną), jau yra pareikšti kaltinimai, R. Muelleriui atliekant platesnį tyrimą.

D. Trumpas anksčiau viešai svarstė galimybę nušalinti tyrimui vadovaujantį buvusį Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorių ir ne kartą stengėsi paveikti jo darbą savo viešais perspėjimais.

Penktadienį iš D. Trumpo pareiškimų buvo galima suprasti, kad naujieji kaltinimai turėtų galutinai paneigti prielaidas, esą jo kampanija buvo susimokusius su Maskva.

„Mums laikas sustabdyti keistus partinius puolimus, beprotiškus ir melagingus kaltinimus bei smarkiai pritemptas teorijas, kurios tik toliau tarnauja blogų veikėjų, tokių kaip Rusija, tikslams“, – sakoma vėliau Baltųjų rūmų paskelbtame pranešime.

Trolių ferma

Nurodoma, kad ši grupė įsikūrusi V. Putino gimtajame Sankt Peterburge, tačiau keletas kaltinamųjų buvo nuvykę į Jungtines Valstijas rinkti svarbios informacijos apie politinę padėtį.

Kaltinimo teigimu, jie lankėsi Nevadoje, Kalifornijoje, Naujojoje Meksikoje, Kolorade, Ilinojuje, rinkimams svarbioje valstijoje Mičigane, taip pat Luizianoje, Teksase, Džordžijoje ir Niujorke.

Teigiama, kad neįvardintas JAV politinis darbuotojas iš Teksaso jiems nurodė daugiausia dėmesio skirti vadinamosioms „violetinėms valstijoms“, kurių valdymas svyruoja tarp respublikonų ir demokratų.

Ši grupuotė organizavo Trumpo rėmėjų susirinkimus Floridoje, Niujorke ir Šiaurės Karolinoje, tačiau didžioji šio darbo dalis – skleisti turinį, nepalankų H. Clinton ir D. Trumpo priešininkams respublikonams: Tedui Cruzui (Tedui Kruzui) ir Marco Rubio (Marko Rubio).

Ji pirko reklamas socialiniuose tinkluose ir kituose tinklalapiuose, kurių tikslas arba „aiškiai remti tuomečio kandidato D. Trumpi išrinkimą, arba aiškiai priešintis H. Clinton“, teigiama kaltinime.

Kitos reklamos skatino juodaodžius ir musulmonus nebalsuoti, tvirtinama. Manoma, kad šios grupės veiksmai lėmė sukčiavimą balsuojant keliose valstijose.

Dokumente nurodoma, kad dvi šių įmonių gaudavo Rusijos vyriausybės užsakymų.

"Putino virėju" vadinamas J. Prigožinas vadovauja bendrovei, aptarnaujančią Kremliuje vykstančius priėmimus. Jis yra nufotografuotas su Rusijos prezidentu. Jo kompanijai „Concord“ jau taikomos JAV sankcijos.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad J. Prigožinas šiuos kaltinimus vertina nerimtai.

„Amerikiečius itin lengva paveikti. Jie mato tai, ką nori matyti. Labai juos gerbiu. Visai neliūdžiu dėl to, kad atsidūriau šiame sąraše. Jei jie nori matyti velnią - tegul“, - teigė jis.

J. Prigožino grupė kaltinama, kad vykdydama įtakos kampaniją pirkdavo JAV socialinio draudimo numerius ir bankų sąskaitų numerius.

Atskirame dokumente tokios informacijos pardavimu R. Muelleris apkaltino amerikietį, įvardytą kaip Ricardo Pinedo (Rikardas Pinjedas).

Nė vienas iš 13 įtariamų rusų nėra sulaikyti Jungtinėse Amerikos Valstijose.

„Trylika žmonių kišosi į JAV rinkimus? Trylika prieš milijardus dolerių siekiantį specialiųjų tarnybų biudžetą? Prieš žvalgybą ir kontržvalgybą, prieš naujausius išradimus ir technologijas? Absurdiška? Taip. Tačiau tokia dabar yra politinė tikrovė Amerikoje“ - savo „Facebook“ paskyroje rašė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
tai tik 13 piliečių... o aš galvojau, kad ten masinis reiškinys, kuris gali kažkokiu būdu paveikti rinkimų rezultatus...

Nu

Nu portretas
Amerikasosai perdauk rūko kanapių )

Anonimas

Anonimas portretas
Super. RUSIJA JEGA. Rusija valdo Amerika, Europa ir VISA PASAULI. RUSIJA SUPER JEGA.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių