JAV išves 9 tūkst. jūrų pėstininkų iš pietų Japonijos

Jungtinės Valstijos išves iš Japonijos 9 tūkst. jūrų pėstininkų, Vašingtonui tikintis pagerinti santykius su savo sąjungininke, neretai kylant įtampai dėl gausių Amerikos pajėgų dislokavimo.

Perdislokavimas, per kurį jūrų pėstininkai bus perkelti į Guamą, Havajus ir Australiją, vyks nepriklausomai nuo pažangos įgyvendinant itin apkrautos oro pajėgų bazės Okivanos saloje perkėlimo projektą, kuris iš pradžių buvo pagrindinė Japonijos sutarties su JAV sąlyga.

Bendrame pranešime, paskelbtame Vašingtone ir Tokijuje, abi šalys nurodė toliau sieksiančios perkelti Futenmos oro pajėgų bazę iš dabartinės jos vietos urbanizuotoje teritorijoje į Okinavos pakrantę, tačiau šiam žingsniui smarkiai priešinasi vietos bendruomenė.

Abi vyriausybė „patvirtino savo požiūrį, kad (perkėlimas) lieka vieninteliu iki šiol rastu gyvybingu sprendiniu“, sakoma pranešime.

Kol kas pajėgų perdislokavimo kalendorius nėra sudarytas, o pranešime tik nurodoma, jog „perkėlimai turi būti užbaigti kiek įmanoma greičiau, išlaikant operatyvinius pajėgumus šio proceso metu“.

Japonijos užsienio reikalų ministras Koichiro Gemba (Koičiras Gemba) sakė, kad šis susitarimas buvo reikalingas, siekiant reaguoti į besivystančią saugumo padėtį regione.

„Saugumo aplinkos pokyčiai mūsų nelauks. Japonija ir Jungtinės Valstijos turi prisiimti atsakomybę ir atlikti savo dalį bei sparčiai įgyvendinti planus“, - jis sakė žurnalistams Tokijuje, didėjant susirūpinimui dėl Kinijos stiprėjimo.

Šis susitarimas buvo sudarytas prieš Japonijos premjero Yoshihiko Nodos vizitą Vašingtone, kur jis pirmadienį susitiks su JAV prezidentu Baracku Obama. Abi šalys tikisi, jog šis susitikimas pademonstruos, jog buvę įtempti sąjungininkų santykiai vėl grįžo į įprastas vėžes..

Japonija ir JAV neretai ginčydavosi dėl Okinavos, kur buvo jaučiama įtampa dėl dislokuotų amerikiečių karių. Šioje saloje, kuri yra arčiau Taivano nei Tokijo, sutelkta apie pusė iš 47 tūkst. Japonijoje dislokuotų JAV karių.

Pagal likusį neįgyvendintą 2006 metais sudarytą susitarimą Jungtinės Valstijos sutiko perkelti daug seniai sąjungininkų ginčų židiniu tapusią Futenmos oro pajėgų bazę, įsikūrusią tankiai gyvenamoje teritorijoje, į ramesnę vietą jūros pakrantėje, o 8 000 jūros pėstininkų iš Okinavos perkelti į Guamą.

Tačiau kai kurie Okinavos aktyvistai reikalauja, kad bazė būtų visiškai uždaryta. Šie ginčai išvertė iš posto Japonijos premjerą Yukio Hatoyamą (Jukiją Hatojamą), kuris nesugebėjo išpildyti savo priešrinkiminių pažadų 2009 metais peržiūrėti susitarimą su JAV.


Šiame straipsnyje: jūrų pėstininkaiJAVJaponija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių