JAV per išpuolį sikhų šventovėje nušauti 7 žmonės

Ginkluotas asmuo sekmadienį atakavo vieną sikhų šventovę JAV Vidurio Vakaruose ir nužudė mažiausiai šešis žmones, kol galiausiai pats buvo nušautas policijos.

Šis incidentas įvyko netoli Milvokio miesto Viskonsine esančiame Ouk Kriko miestelyje. Įvykio vietoje esantis policijos vadas sakė, kad jis ir federaliniai agentai šį išpuolį laiko numanomu „buitinio terorizmo“ aktu, nors šaulio motyvai kol kas neaiškūs.

Šaudynės Ouk Krike - jau antras panašus išpuolis Jungtinėse Valstijose per pastarąsias tris savaites. Šis incidentas neabejotinai padidins spaudimą prezidentui Barackui Obamai  ir jo varžovui respublikonui Mittui Romney atkreipti dėmesį į ginklų kontrolės problemas prieš šalies vadovo rinkimus lapkričio 6 dieną.

Ouk Kriko policijos vadas Johnas Edwardsas (Džonas Edvardsas) sakė žurnalistams, kad pareigūnai reagavo į iškvietimą pagalbos telefonu 911 ir nuskubėjo į šventyklą, kurioje vienas iš policininkų buvo „užpultas iš pasalų“ ir kelis kartus pašautas, kol jo porininkas nušovė užpuoliką.

Per išpuolį žuvo įtariamasis užpuolikas ir šeši kiti žmonės, kuriuos jis nušovė šventykloje ir prie jos. Trys žmonės, tarp jų sužeistas policininkas, buvo išvežti į Milvokio ligoninę, o medikai nurodė, jog jų būklė esanti kritinė.Incidento liudininkai pasakojo apie sumaišties ir siaubo kupiną kruviną išpuolį, kai šaulys įžengė į šventyklą ir pradėjo šaudyti į žmones, susirinkusius į sekmadienines pamaldas.

29 metų Japalas Singhas, kuris pasikalbėjo apie šią ataką su kitais maldininkais, pasakojo, kad nors žmonės tebėra sutrikę, kai kurios detalės pradeda aiškėti.Vienas vyras, kuris atvežė savo tėvą į šventovę, kurią sikhai vadina gurudvara, sakė matęs užpuoliką - aukštą baltaodį vyrą praplikusia kakta, kuris nušovė du žmones automobilių stovėjimo aikštelėje.

„Tada jis įėjo į šventyklą, vėliau pateko į patalpą, kurioje laikomas šventasis raštas ir tiesiog pašovė ten daugiau žmonių, daug žmonių“, - pasakojo J.Singhas, kuris yra JAV armijos rezervo gydytojas.Policija neįvardijo užpuoliko, nors pareigūnai tiksliai nustatė jo tapatybę.Vietos ir federaliniai pareigūnai apsupo šio vyro namą šiauriniame Ouk Kriko priemiestyje Kadahyje ir skubiai evakavo žmones iš trijų aplinkinių namų.„Mes vertiname (šio išpuolio) mastą ir jo galimus padarinius. Vertiname tai kaip vidaus terorizmo incidentą“, - pareiškė J.Edwardsas, pridūręs, kad šaulys veikiausiai buvo vienas ir kad išpuolio vieta saugoma.42 metų gamyklos darbininkas Navreetas Ramanas sakė: "Tai kelia siaubą. Tai mūsų maldos vieta. Jeigu šventovė nebėra saugi vieta, kur tuomet saugu? Niekur nėra saugu.

"N.Ramanas guodėsi, kad šios šaudynės įvyko apie 10 val. 30 min. vietos (18 val. 30 min. Lietuvos) laiku, nes vėliau maldos namuose turėjo prasidėti popietinės pamaldos, į kurias būtų susirinkę daugiau nei 300 žmonių.

B.Obama pareiškė, kad jis ir pirmoji šalies ponia Michelle Obama buvo „giliai nuliūdinti“ sužinoję apie šias šaudynes, o M.Romney taip pat pasiuntė savo užuojautą.„Gedėdami šios netekties, įvykusios maldos namuose, prisimename, kiek daug mūsų šalis buvo praturtinta sikhų, kurie yra platesnės Amerikos šeimos dalis“, - sakoma Baltųjų rūmų paskelbtame B.Obamos pranešime.

Kaip rašo dienraštis „The Milwaukee Journal Sentinel“, šios šventovės vadovas Satwantas Kaleka buvo pašautas ir išvežtas į ligoninę. Laikraštis pridūrė, kad šie dideli maldos namai buvo įkurti 1999 metais.

Pagal religinę tradiciją sikhai dėvi turbanus, dengiančius jų nekerpamus plaukus, taip pat želdo ilgas barzdas. Kaip rodo statistika, Jungtinėse Valstijose gyvena 500-700 tūkst. šios bendruomenės narių.Jungtinėse Valstijose sikhai dažnai painiojami su musulmonais ir tapdavo prieš islamą nusistačiusių aktyvistų taikiniais - ypač po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų Niujorke ir Vašingtone.

Sekmadienį įvykusios šaudynės buvo kai kuo panašios į 2005 metų kovą įvykusį incidentą netoliese esančiame Viskonsino mieste Brukfilde, kur ginkluotas užpuolikas nužudė septynis maldininkus viename viešbutyje esančioje koplyčioje, o vėliau nukreipė ginklą į save.


Šiame straipsnyje: Susišaudymas JAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių