JAV ir Turkijos vadovai susitiks Kinijoje per G-20 viršūnių susitikimą

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį susitiks su Turkijos vadovu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) per Kinijoje vyksiančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, o padėtis Sirijoje bus svarbi jų derybų tema, pirmadienį pranešė aukšto rango Baltųjų rūmų padėjėjas Benas Rhodesas (Benas Roudsas).

„Jie aptars kovos su ISIL (džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“, IS) kampaniją ir faktą, kad mums reikia išlikti vieningiems“, – žurnalistams sakė B.Rhodesas, JAV nacionalinio saugumo patarėjas.

Turkija praeitą savaitę pradėjo karinę operaciją Sirijoje tiek prieš IS džihadistus, tiek prieš JAV palaikomus kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), todėl Vašingtonui iškilo sunki dilema.

Savaitgalį vykusius Turkijos ir YPG pajėgų susirėmimus Pentagonas pavadino nepriimtinais.

Vienas JAV gynybos pareigūnas sakė, kad JAV vadovaujamos kurdų pajėgos per pastarąją parą atsitraukė į rytus už Eufrato upės – kaip reikalavo Ankara.

Turkija, svarbi NATO sąjungininkė, laiko YPG „teroristais“, o Jungtinės Valstijos šias kurdų pajėgas laiko veiksminga jėga kovai su IS Sirijoje.

Artėjantis B.Obamos ir R.T.Erdogano susitikimas bus pirmasis nuo Turkijoje liepos 15-ąją mėginto įvykdyti perversmo.

Po pučo abiejų sąjungininkių santykiai smarkiai pašlijo. Turkija reikalauja, kad Jungtinės Valstijos išduotų musulmonų dvasininką Fethullah Guleną (Fetchulą Giuleną), Ankaros kaltinamą dėl nepavykusio perversmo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių