JAV ir Kinija paskelbė ambicingus tikslus dėl klimato kaitos

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos ir Kinija trečiadienį pažadėjo imtis ambicingų veiksmų ribojant šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir siekiant suteikti naują postūmį pasaulinei kovai su klimato kaita prieš kitais metais įvyksiančias itin svarbias derybas klimato klausimais.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paskelbė, kad Amerika daug greičiau mažins savo taršos lygį. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) sutiko apriboti Kinijos taršą ateityje ir tai yra įspūdingas, precedento neturintis žingsnis šaliai, kuri nenorėjo riboti savęs dėl pasaulinio atšilimo.

„Tai svarbi riba JAV ir Kinijos santykių srityje, – sakė B.Obama, šalia stovint Xi Jinpingui. – Tai rodo, kas įmanoma, kai mes drauge dirbame dėl kokio nors neatidėliotino pasaulinio iššūkio“.

Netikėtas dviejų didžiausių teršėjų pasaulyje proveržis, apie kurį buvo paskelbta paskutinę B.Obamos apsilankymo Kinijoje dieną, atspindi abiejų šalių troškimą pademonstruoti vieningą frontą, kuriuo būtų galima atremti besivystančių šalių argumentus prieš reikalavimus pradėti rimtai vertinti pasaulinį atšilimą. Vis dėlto neaišku, kaip JAV ir Kinija galės pasiekti savo tikslus, o B.Obamos pažadas neabejotinai susidurs su tvirtu Kongrese dominuojančių respublikonų pasipriešinimu.

JAV nustatė naują tikslą savo šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą iki 2025 metų sumažinti 26-28 procentais, palyginti su 2005 metų lygiu. Tai būtų daug didesnis sumažinimas nei B.Obama žadėjo anksčiau – 17 proc. iki 2020 metų.

Kinija, kurios tarša vis dar didėja jai statant naujas anglimis kūrenamas jėgaines, neįsipareigojo mažinti taršos konkrečiu mastu. Vietoje to Xi Jinpingas nustatė tikslą, kad Kinijos tarša savo piką pasiektų iki 2030 metų arba, jei įmanoma, anksčiau. Jis taip pat pažadėjo didinti tą energijos dalį, kurią Kinija gaus iš alternatyvių iškastiniam kurui šaltinių.

Surengė intensyvų ir nuoširdų susitikimą

JAV ir Kinija palaiko stiprius ekonominius ir komercinius ryšius, bet nesutaria pačiais įvairiausiais klausimais, nuo Kinijos teritorinių pretenzijų Rytų ir Pietryčių Azijoje iki kibernetinio šnipinėjimo, prekybos ir žmogaus teisių.

B.Obama, Pekino Didžiojoje liaudies salėje susitikęs su Xi Jinpingu pirmosioms jų oficialioms deryboms po daugiau nei metų pertraukos, sakė, kad sveikintų taikią, klestinčią ir stabilią Kiniją.

Antradienį vakare abu lyderiai penkias valandas – dviem valandomis ilgiau nei planuota – kalbėjosi per vakarienę ir po jos, sakė pareigūnai.

B.Obama pridūrė, kad tarp Kinijos ir JAV yra reikšmingų skirtumų, bet jį drąsina Xi Jinpingo noras konstruktyviai dirbti.

„Yra svarbių skirtumų, kurių turime ir praktiškai, ir (dėl) mūsų vizijos savo šalims bei mūsų elgesio užsienio politikos srityje, - sakė B.Obama. – Bet mane labai padrąsino ... jūsų noras, pone prezidente, dalyvauti konstruktyviame dialoge“.

„Abi mūsų šalys yra nepaprastai suinteresuotos viena kitos sėkme. Jungtinės Valstijos sveikina tokią Kiniją, kuri būtų taiki, klestinti ir stabili“, – pridūrė JAV lyderis.

Xi Jinpingas savo ruožtu B.Obamai pasakė, kad Kinija ir JAV turėtų plėsti sritis, kuriose gali ir turėtų bendradarbiauti.

Nors prieš vizitą JAV pareigūnai neformavo didelių lūkesčių dėl kokios nors didelės sėkmės, abi šalys jo metu sugebėjo pasiekti virtinę ir nuosaikių, ir gana reikšmingų pasiekimų: dėl vizų, prekybos, kovos su klimato kaita, kariškių ryšių.

Susitarimas apriboti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis suteikia abiejų šių šalių svorį naujam pasauliniam klimato paktui, dėl kurio kitais metais bus deramasi Paryžiuje.

Pernai per neformalų abiejų šalių viršūnių susitikimą Kalifornijoje, kuris iki šiol buvo naujausios svarbios dvišalės derybos, apčiuopiamų dalykų buvo pasiekta nedaug. Tarp tų laimėjimų buvo susitarimas drauge stengtis spręsti ginčus dėl kibernetinio saugumo, bet vėliau santykiai šioje srityje pablogėjo.

Gegužės mėnesį Jungtinės Valstijos apkaltino penkis kinų karininkus įsilaužus į Amerikos kompanijų kompiuterius vogti prekybinių paslapčių. Savo pasipiktinimą šiais kaltinimais Kinija pademonstravo uždarydama dvišalę darbo grupę dėl kibernetinio saugumo.

Vis dėlto, nepaisant abiejų lyderių viešai demonstruoto bičiuliškumo, ypač – per Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono valstybių lyderių susitikimą dviem dienomis anksčiau, didelių nesutarimų liko.

B.Obama Xi Jinpingui pasakė, kad JAV pritartų tokiems rinkimams Honkonge, kurie būtų laisvi ir teisingi, ir atspindėtų žmonių valią. Į tai Xi Jinpingas žurnalistų akivaizdoje atkirto, jog tai, kas vyksta Honkonge, yra Kinijos vidaus reikalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ka cia puciamas burbulas del klimato

ka cia puciamas burbulas del klimato portretas
juokas ima dar dedukas pasakojo, kad jam pasakojo, kad klimatas keiciasi periodiskai. Va Lietuvoje apie 1978-1983 metus buvo periodas siltu lietingu ziemu. pries tai ir po to buvo periodai salciu Taip part su vasromis. Ka klimatologai to nefiksavo, nezino? Juokinga kokia dar cia politika del klimato kaitos varoma ir kas zmonems puciama
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių