JAV ir Europoje protestuojama dėl D. Trumpo imigracijos draudimo

  • Teksto dydis:

Įvairiuose JAV ir Europos miestuose, nuo Londono ir Paryžiaus iki Niujorko ir Vašingtono, šeštadienį vyko masiniai protestai prieš JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) paskelbtą draudimą į šalį įsileisti kai kurių musulmoniškų šalių piliečius bei pabėgėlius.

Be kita ko, dėl šio prezidento įsako kilo ir arši teisinė kova.

Kol kas didžiausia demonstracija buvo surengta Didžiosios Britanijos sostinėje, kur į gatves išėjo apie 10 tūkst. žmonių. Jie skandavo: „Gėda, Theresa May (Teresa Mei)“, taip smerkdami savo premjerės paramą naujajam JAV lyderiui.

Protestuotojai, nešini plakatais su užrašais „Nedarykim atpirkimo ožių iš musulmonų“ ir „Socializmas, o ne Trumpizmas“, žygiavo nuo JAV ambasados iki Th.May biuro Dauningo gatvėje.

Sausio 27 dieną pasirašytu vykdomuoju įsaku D.Trumpas 90 dienų uždraudė į JAV atvykti septynių musulmoniškų šalių piliečiams: Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno.

Į šalį 120 dienų taip pat uždrausta atvykti visiems pabėgėliams, o pabėgėliai iš Sirijos į JAV negalės atvykti neribotą laiką.

Penktadienį vienas federalinis teisėjas Vašingtone laikinai sustabdė prezidento priimtas priemones, motyvuodamas tuo, kad jas reikia atidžiau teisiškai išnagrinėti. Todėl vyriausybės agentūros bei pasaulinių avialinijų kompanijos gali nebesilaikyti šio draudimo.

Šeštadienį vakare JAV Teisingumo departamentas apskundė nutartį, laikinai blokuojančią D.Trumpo draudimą įsileisti į šalį septynių musulmoniškų valstybių piliečius, po to, kai prezidentas paleido piktą tiradą, o turintieji galiojančias vizas vėl vyksta į Jungtines Valstijas.

„Laimėsime. Savo šalies saugumo labui, laimėsime“, – žurnalistams sakė D.Trumpas.

„Kvailas Trumpas“

Pasaulio lyderiu tapusio nekilnojamojo turto magnato D.Trumpo gimtajame Niujorke, kur protestai vyksta beveik kasdien, susirinko apie 3 tūkst. demonstrantų.

Aktyvistai ir šalininkai susirinko šalia istorinio baro „The Stonewall Inn“, svarbios vietos gėjų teisių judėjimui, Grenič Vilidžo rajone. Susirinkusieji išreiškė paramą musulmonams ir kitiems žmonėms, kuriuos paveikė D.Trumpo imigracijos draudimas.

Vaivorykštės spalvų ir Amerikos vėliavomis nešinų protestuotojų miniai vadovavo Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras (Šakas Šumeras). Demonstrantai skandavo: „Kvailas Trumpas“.

Tuo tarpu Vašingtone šimtai protestuotojų žygiavo nuo Baltųjų rūmų iki JAV Kapitolijaus. Jie skandavo ir mojavo plakatais, taip reikšdami solidarumą su imigrantais, kuriuos paveikė prezidento draudimas.

„Donaldai, Donaldai, ar nematai, kad nenorime tavęs Vašingtone“, – skandavo demonstrantai JAV sostinėje, kurioje daugelis palaiko demokratus.

Daug susirinkusiųjų mojavo plakatais su užrašais „Meilė neturi jokių sienų“ ir „Keičiu D.Trumpą į 1 000 pabėgėlių“.

„Gimiau ir užaugau čia, o dabar pirmą kartą savo gyvenime nesijaučiu saugus“, – sakė 26 metų Abu Bakkaras (Abu Bakaras), kurio tėvai į JAV atvyko iš Pakistano.

Gynybos departamento konsultantas sakė, kad naujasis prezidentas „atskleidė neapykantą, kuri taip ilgai buvo giliai paslėpta. Jis suskaldė vieną didingiausių pasaulio valstybių“.

Peticija prieš D.Trumpą

Tuo tarpu britai surinko daugiau kaip 1,8 mln. parašų po peticija, kuria reikalaujama, kad būtų atšauktas naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo valstybinis vizitas į Didžiąją Britaniją, nes jis sukeltų nepatogumų karalienei Elizabeth II (Elzbietai II).

„Sustabdysime šią sostinę tą dieną, kai jis atvyks. Padarysime taip, kad jam būtų neįmanoma surengti valstybinio vizito“, – naujienų agentūrai AFP sakė Britanijos judėjimo „Stop the War Committee“ (Komitetas karui sustabdyti) vicepirmininkas Chrisas Ninehamas (Krisas Nainhemas).

Laikraštis „The Guardian“ pranešė, kad Londono proteste dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių, tuo tarpu jo organizatoriai teigė, kad jų buvo keturiskart daugiau.

Paryžiuje ir Berlyne susirinko apie 1 000 protestuotojų, o mažesniuose Britanijos miestuose, kaip Mančesteris ir Birmingamas, protestavo po kelis šimtus žmonių.

„Esame čia, kad pasakytume, jog nepritariame neapykantai“, – sakė 20-metis amerikietis Michaelas Jacobsas (Maiklas Džeikobsas), vienas iš protesto Paryžiuje organizatorių, apsuptas plakatų su užrašu „Laukiame pabėgėlių!“.

Berlyne protestuotojai susirinko šalia Brandenburgo vartų.

„Tikiuosi, jie kažką pakeis, tačiau esu labai nusivylusi“, – sakė 26 metų medicinos studentė iranietė Mahsa Zamani, kuri turėjo išvykti į Floridos ligoninę atlikti praktikos.

„Tai vis dar yra diskriminacija, ir nežinau, ar noriu ten važiuoti, net jei jie pakeis (taisykles)“, – pridūrė ji.

Šeštadienį Floridoje, šalia prezidento D.Trumpo golfo klubo protestavo mažiausiai 2 tūkst. žmonių. JAV prezidentas ir pirmoji ponia Melania Trump (Melanija Tramp) tuo metu dalyvavo kasmetiniame Raudonojo Kryžiaus pokylyje, kuris vyko D.Trumpo „Žiemos Baltuosiuose rūmuose“ „Mar-a-Lago“.

„Žinote, mano tėvas kariavo Antrajame pasauliniame kare, – sakė protesto dalyvis Robas Resaidas (Robas Risedas). – Daugybę metų tiek daug žmonių kovėsi už laisvę šioje šalyje, o dabar ji atimama.“

„Turime kovoti dabar, kol neatėmė visų mūsų teisių, kol netapome pasaulio atstumtaisiais“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o gaila ir apgailetina

o gaila  ir apgailetina portretas
taip ..tik kvailys galejo nematyti jog Amerikoje dar nuo 1500 metu ~tvyro rasine neapykanta ir Barako vadovaujamu periodu ta neapykanta teske I pavirsiu pietinese amerikos valstijose .ir tuos uzsleptos neapykantos apraiskas juodukas perdave D.Trumpui.;sis vadovas stengiasi apsaugoti tauta .....taciau tauta VISAI nevienalyte ...igatves isejo babajai!!!!tik dar be kardu..

Politologas

Politologas portretas
Idomu , kas tie protestuotojai ?

Vuka

Vuka portretas
Is pradziu privaziavo tu kitatikiu, o dabar jau kelia neramumus Europoje. Jei Europa ju neatsikratys, greit gyvens dideliame siukslyne.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių