JAV demokratų vedliu išsirinktas T. Perezas

  • Teksto dydis:

JAV Demokratų partijos nariai šeštadienį savo pirmininku išrinko buvusį darbo sekretorių Tomą Perezą (Tomą Peresą), kuris įveikė liberalių pažiūrų Minesotos atstovą Kongrese.  

Baigta skilimą skatinusi partijos vadovo išrinkimo kampanija, atspindėjusi ir nesėkmės prezidento rinkimuose gelmes, ir priešinimąsi išrinktajam prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

T. Perezas, pirmasis šiose pareigose lotynų kilmės amerikietis, nedidele persvara antrajame Demokratų nacionalinio komiteto narių balsavimo ture Atlantoje įveikė Minesotos atstovą Kongrese Keithą Ellisoną (Kitą Elisoną).

Naujajam pirmininkui tenka užduotis atgaivinti partiją, kuri per pastarąjį dešimtmetį prarado apie tūkstantį postų Baltuosiuose rūmuose, Kongrese ir 50 valstijų administracijų. Tokio valdžios deficito demokratai lig šiol nebuvo patyrę 90 metų.

Už T. Perezą balsavo 235 komiteto nariai, o už K. Ellisoną – 200. 

T. Perezas paragino partiečius visus kartu kovoti su „blogiausiu istorijoje JAV prezidentu“.

„Kada nors bus nagrinėjamas šis laikotarpis Amerikos istorijoje. Tuomet kils klausimas mums visiems, kur jūs buvote 2017 metais, kai išrinkome blogiausią Jungtinių Valstijų istorijoje prezidentą?“ – pareiškė 55-erių metų T. Perezas.

„Ir mes galėsime atsakyti, kad susivienijusi Demokratų partija vadovavo pasipriešinimui, užtikrino, kad šis prezidentas – tik vienos kadencijos prezidentas“, – pridūrė jis.

Netrukus D. Trumpas atsiliepė tviteryje: „Sveikinimai Thomas'ui Perezui, kuris ką tik išrinktas DNK pirmininku. Negalėčiau būti laimingesnis už jį ar Respublikonų partiją!“.

Nugalėtojas pasiūlė K. Ellisonui partijos vicepirmininko postą.

Minesotos atstovas Kongrese Keithas Ellisonas (Kitas Elisonas) iš karto priėmė šį kvietimą, ir abu vyrai stovėjo šypsodamiesi, tarsi ir nebuvo jokios priešpriešos. Demokratų nacionalinio komiteto (DNK) nariai juos sveikino pamiršę, jog naujam partijos vadovui išrinkti prireikė net dviejų raundų, kas yra precedento neturintis dalykas šiuolaikinėje tiek Demokratų, tiek ir Respublikonų partijos istorijoje.

Demokratai pasirinko buvusio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) remtą T. Perezą vietoj liberaliojo Bernie Sanderso (Bernio Sanderso) remto K. Ellisono. Tarp džiugių sveikinimų buvo galima išgirsti ir baubimą, šūksnius ir net nenormatyvinės leksikos pavyzdžių iš jaunesnių ir liberalesnių demokratų, rėmusių K. Ellisoną, lūpų.

„D. Trumpas neatspindi mūsų vertybių“

„Nėra  prabangos išeiti iš šios salės susiskaldžiusiems“, – susirinkusiems sakė K. Ellisonas. Vėliau žurnalistams jis sakė, kad pasitiki T. Perezu ir kad visas pasipriešinimo prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) judėjimas turėtų padaryti tą patį.

Kai kurių demokratų šeštadieninė reakcija į rinkimų rezultatus – kaip ir neįprasta prieš tai vykusi rinkimų kampaniją – atspindi iššūkius, su kuriais susidurs T. Perezas ir demokratai, siekiantys atsigauti po triuškinančio pralaimėjimo prezidento rinkimuose. Dabar ne tik Amerikos prezidentas yra respublikonas, bet ir respublikonai kontroliuoja Kongresą bei du trečdalius valstijų įstatymų leidimo institucijas. Be to, respublikonams trūksta tik dar vieno balso, kad jie turėtų dauguma Aukščiausiajame Teisme.

T. Perezas ir K. Ellizonas sutarė stiprinti partijos pozicijas pasinaudojant augančiu nepasitenkinimu D. Trumpu.

„Mes visi esame kartu šioje situacijoje“, – sakė T. Perezas. Tai jis kartojo visos savo rinkiminės kampanijos metu ir gyrė viešas demonstracijas prieš D. Trumpą, kurios, jo teigimu, rodė, jog yra „milijonai amerikiečių“, manančių, kad „D.Trumpas neatspindi mūsų vertybių“.

„Hillary 2.0.“

Imigrantų iš Dominikos sūnus T. Perezas į Demokratų partijos vedlio postą ateina pagarsėjęs savo liberaliomis pažiūromis, dirbęs civilinės teisės advokatu. Varžybose dėl pirmininko posto jis prisistatė kaip Marilando gyventojas, daug metų sukiojęsis Vašingtono orbitoje, dirbęs Teisingumo departamente galiausiai B. Obamos vyriausybėje darbo sekretoriumi.

Jį palaiko ne tik B. Obama, bet ir viešai tai skelbęs buvęs viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), be to viena artimiausių B. Obamos padėjėjų Valerie Jarrett (Valeri Džaret) penktadienį vakare skambino DNK nariams ir agitavo už T. Perezą. Kai kurie B. Clintono aplinkos žmonės taip pat palaikė jį.

Kai kurios respublikonų organizacijos reagavo į tai ir viena jų T. Perezą pavadino „Hillary 2.0.“.

Pats T. Perezas linkęs siekti, kad Demokratų partijos įvaizdis būtų agresyvesnis, labiau populistinis. Per tris dienas trukusį DNK posėdžiavimą iki rinkimų jis žadėjo savo darbu siekti suvienyti partijos gretas, pasitelkiant tokias grupes kaip „Black Lives Matter“ (Juodųjų gyvybės svarbios), „Swing Left to Indivisible“ (Sukime kairėn prie nedalomųjų), „Resist Trump Tuesdays“ (Priešinkimės Trumpo antradieniams), „Knock Every Door“ (Belskime į kiekvienas duris), „Rise Stronger“ (Pakilkime stipresni), ir „Sister District“ (Seserų apygarda).

Jis žadėjo siekti „kultūros pokyčio“ viršutiniuose partijos sluoksniuose ir pabrėžė, kad „turime daug darbo padaryti“.


Šiame straipsnyje: Tomas PerezasJAVdemokratai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių