JAV demokratai nori blokuoti D. Trumpo įsaką dėl nepaprastosios padėties

  • Teksto dydis:

JAV demokratai mėgina blokuoti prezidento Donaldo Trumpo įsaką dėl nacionalinės nepaprastosios padėties pasienyje su Meksika.

Jie penktadienį Atstovų Rūmams, kuriuose turi daugumą, pateikė atitinkamos rezoliucijos projektą.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi paskelbė, kad balsavimas įvyks jau antradienį. Tada projektas bus perduotas antriesiems Kongreso rūmams - Senatui. Tačiau čia kontrolę turi D. Trumpo respublikonai. Todėl vargu, ar rezoliucija čia bus priimta.

Tačiau jei abeji Kongreso rūmai vis dėlto rezoliucijai pritartų, D. Trumpas galėtų ją vetuoti. Šiam veto atmesti tada ir Atstovų Rūmuose, ir Senate būtų reikalinga dviejų trečdalių balsų dauguma. Tai labai sunkiai tikėtina.

D. Trumpas prieš savaitę paskelbė nacionalinę nepaprastąją padėtį, kad be Kongreso pritarimo galėtų finansuoti sienos Meksikos pasienyje statybą. „Tai, ką prezidentas mėgina padaryti, yra antikonstitucinis valdžios pasisavinimas“, - sakė kongresmenas Joaqinas Castras, rengęs rezoliuciją.

N. Pelosi ir J. Castras kreipėsi į kongresmenus, ragindami pritarti rezoliucijai, kuri nutraktų nepaprastąją padėtį. Anot N. Pelosi, šis klausimas yra ne partijos politika, o „patriotizmas“. D. Trumpas esą mėgina „sužlugdyti Jungtinių Valstijų konstituciją“. Pasak politikės, nėra jokių įrodymų D. Trumpo teiginiams, kad pasienyje apskritai yra krizė. J. Castras sakė: „Prezidentas skelbia nacionalinę nepaprastąją padėtį, kad įgyvendintų rinkimų pažadą“.

Siena pasienyje su Meksika yra vienas pagrindinių D. Trumpo rinkimų kampanijos pažadų. Kongresas sutiko šiais finansiniais metais skirti 1,375 mlrd. dolerių sienos statybai - tai yra gerokai mažiau nei jo reikalaujami 5,7 mlrd.



NAUJAUSI KOMENTARAI

slabas

slabas portretas
Kaip lengva putinui ir kaip sunku trumpui,,tegul pamegina kas ruso neklausyt,,is darbo ir kalejimas,,,o trumpas teisiasi su savo pavaldiniais cirkas,,kada ir kaip jis gali sprest valstybes reikalus jeigu ten visi deda skersa, ,total kosmar
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių