JAV demokratai neįprastu protestu reikalauja griežtesnės ginklų kontrolės

  • Teksto dydis:

JAV demokratai antrą dieną iš eilės tęsė neįprastą sėdimąjį protestą Atstovų Rūmuose, trikdydami Kongreso darbą ir reikalaudami, kad šalyje būtų sugriežtinta šaunamųjų ginklų kontrolė, o šios sumaišties vaizdas buvo tiesiogiai transliuojamas pasauliui.

Respublikonai savo ruožtu šį žingsnį pavadino viešųjų ryšių triuku, o galiausiai nutarė nedalyvauti Atstovų Rūmų posėdžiuose iki liepos 4-osios – JAV nepriklausomybės dienos.

Netgi po to, kai Atstovų Rūmai paskelbė darbo pertrauką ketvirtadienį apie 3 val. 15 min. vietos (10 val. 15 min. Lietuvos) laiku, o respublikonai patraukė prie išėjimų, demokratai pasiliko pastate, skanduodami „Nebus įstatymo – nebus atostogų!“ ir mojuodami popieriaus lapais, ant kurių buvo surašyti ginkluoto smurto aukų vardai.

Kalifornijai atstovaujanti įstatymų leidėja Maxine Waters (Maksin Voters) pareiškė esanti pasiruošusi likti, „kol pragaras užšals“.

Vėliau dalis demokratų išėjo, bet protestuotojų branduolys pasiliko – kai kurie susisupę į antklodes arba ilsėdamiesi ant pagalvių. Juos pritarimo šūksniais palaikė prie Kapitolijaus susirinkę griežtesnės ginklų kontrolės šalininkai, o dar daugiau stebėjo šią sumaištį socialiniuose tinkluose.

Toks protestas Atstovų Rūmuose jau labai seniai nebuvo surengtas, o demokratai džiaugėsi, kad jiems sėkmingai pavyko atkreipti dėmesį į pastangas pažaboti ginkluotą smurtą.

„Vien tai, kad jie nutraukė (darbą) ir pabėgo tamsią naktį, vien faktas, kad jie išėjo, nereiškia, kad „Ne“ yra mums priimtinas atsakymas“, – sakė Atstovų Rūmų mažumos lyderė Nancy Pelosi (Nensi Pelozi).

„Nesiliausime, kol darbas bus atliktas“, – Kalifornijos įstatymų leidėja paryčiais pareiškė kitiems demokratams, įsitaisiusiems Atstovų Rūmų salėje, sakydama, kad Demokratų partija pakeitė debatų dėl ginklų kontrolės dinamiką.

Atstovų Rūmų demokratų drausmės prižiūrėtojas Steny Hoyeris (Stenis Hojeris), išrinktas Merilande, sakė, kad visuomenė neturėtų būti patenkinta, jog respublikonų dauguma paskelbė pertrauką ir parodė nepagarbą „Amerikos žmonių neužbaigtiems reikalams“.

Respublikonai nuožmiai priešinosi demokratų spaudimui, sakydami, kad jų kolegos nieko nepasiekė, tik sutrikdė Atstovų Rūmų darbą, kad pelnytų politinių taškų.

„Jų viešųjų ryšių triukas negali sutrukdyti mums oriai atlikti savo darbą, o juk būtent dėl to čia esame“, – sakė respublikonas iš Šiaurės Dakotos Kevinas Crameris (Kevinas Krameris).

Kaip ir kiti respublikonai, jis nesureikšmino demokratų manevro politinio atoveiksmio, nors palaikymą tai protesto akcijai išsakė Baltieji Rūmai ir kai kurios pramogų verslo garsenybės, tokios kaip Kim Kardashian (Kim Kardašian).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių