JAV Atstovų Rūmai priėmė įstatymą tos pačios lyties asmenų santuokoms apsaugoti

JAV Atstovų Rūmai priėmė įstatymo projektą, kuriuo numatoma federalinė tos pačios lyties asmenų santuokų apsauga.

Teisės aktui pritarta iškilus būgštavimams, kad šalies Aukščiausiasis Teismas gali panaikinti tokių sąjungų pripažinimą.

Demokratų kontroliuojamuose Kongreso žemuosiuose rūmuose Įstatymas dėl pagarbos santuokai buvo patvirtintas 267 balsais prieš 157, tačiau jo perspektyvos Senate neaiškios.

47 respublikonų įstatymų leidėjai kartu su demokratais balsavo už įstatymo projektą, kuris, jį priėmus, sulaukė pavienių plojimų Atstovų Rūmų salėje.

Demokratai 100 vietų Senate turi 50 atstovų, bet norint, kad šis teisės aktas būtų patvirtintas, jiems reikia užsitikrinti bent 10 respublikonų balsų.

Minimas teisės aktas įpareigotų JAV valstijas pripažinti kitoje valstijoje sudarytą galiojančią santuoką, taip apsaugant ne tik tos pačios lyties asmenų sąjungas, bet ir skirtingų rasių atstovų santuokas.

Įstatymu būtų panaikintas 1996 metų Santuokos apsaugos įstatymas, kuriame santuoka apibrėžiama kaip vieno vyro ir vienos moters sąjunga.

2013 metais Aukščiausiasis Teismas penkiais balsais prieš keturis priimtu sprendimu panaikino dalį Santuokos apsaugos įstatymo, pagal kurį tos pačios lyties asmenų poroms, sudariusioms santuoką, neleista gauti federalinių lengvatų. Pats įstatymas liko galioti.

„Abipartinis Įstatymas dėl pagarbos santuokai įtvirtins ir apsaugos santuokų lygybę bei užtikrins, kad būtų pripažįstamos teisėtos tos pačios lyties ir skirtingų rasių asmenų santuokos“, – sakė Viskonsino senatorė Tammy Baldwin (Tami Boldvin).

Birželio 24 dieną Aukščiausiasis Teismas paskelbė nutartį, panaikinusią 1973 metais priimtą sprendimą byloje „Roe v Wade“ (Rou prieš Veidą), kuriuo buvo įtvirtinta teisė į abortą.

Tai pakurstė prognozes, kad konservatorių dominuojamas teismas gali peržiūrėti kitus svarbius sprendimus.

Tos pačios lyties asmenų santuokos tebėra labai svarbus kai kurių JAV respublikonų ir religinių dešiniųjų taikinys, nors gegužę „Gallup“ atlikta apklausa parodė, kad 71 proc. amerikiečių pritaria tokioms sąjungoms.

Pateikdami Atstovų Rūmų balsavimui Įstatymo dėl pagarbos santuokai projektą, demokratai privertė respublikonus prieš lapkritį numatytus kadencijos vidurio rinkimus pasisakyti šiuo klausimu.

Vieno konservatyviausių Aukščiausiojo Teismo teisėjų Clarence'as Thomasas (Klarensas Tomasas), pasisakiusio už federalinės teisės į abortus panaikinimą, pareiškimai sukėlė nuogąstavimų, kad gali kilti pavojus ir kitiems progresyviems JAV pasiekimams.

C. Thomasas teigė, kad teismas taip pat turėtų peržiūrėti savo sprendimus dėl kontracepcijos ir tos pačios lyties asmenų santuokų.

C. Thomasas, kurio žmona Ginni Thomas (Džini Tomas) stūmė melagingus teiginius, kad Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) laimėjo praėjusius prezidento rinkimus, buvo vienintelis iš devynių JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjų, pateikęs tokių pareiškimų.

Tačiau D. Trumpui paskyrus tris naujus konservatyvius teisėjus, Aukščiausiasis Teismas pakrypo į dešinę, todėl demokratai, aktyvistai ir progresyvios grupės baiminasi būsimų teismo sprendimų.

Vėliau šią savaitę Atstovų Rūmai planuoja balsuoti dėl Teisės į kontracepciją akto, kuriuo būtų apsaugotas kontraceptikų prieinamumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kosmaras

Kosmaras portretas
Nei dienos be iskrypeliu… ka reiskia, kai arabai vis labiau perima valdyma…

Anonimas

Anonimas portretas
Nuo kada JAV kažkokie atstovų rūmai priima įstatymus kiek žinau įstatymus priima senatas nevarykit iškrypėlių propagandos agrastų diena

stop homosexsualu propogandai

stop homosexsualu propogandai portretas
naikinti sstanistus pe de ras tus lezbes ir tranzus, NAIKINTI!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių