JAV antidopingo agentūros vadovas smerkia sprendimą atšaukti Rusijos suspendavimą

  • Teksto dydis:

JAV antidopingo agentūros (USADA) vadovas ketvirtadienį pasmerkė Pasaulinės kovos su dopingu agentūros (WADA) sprendimą atšaukti trejus metus trukusį Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) suspendavimą ir pavadino jį „gluminančiu bei nepaaiškinamu“.

„Šiandien WADA turėjo paskelbti rimčiausią sprendimą per savo istoriją, ir ji sudavė triuškinamą smūgį švariems pasaulio atletams“, – sakė USADA vadovas Travisas Tygartas (Trevisas Taigartas).

„Suplėšiusi savo pačios sukurtas „kelio gaires“ ir nusprendusi grąžinti Rusijai narės statusą, nors ji neįvykdė dviejų „kelio gairėse“ numatytų sąlygų, WADA priėmė gluminantį ir nepaaiškinamą sprendimą“, – pažymėjo jis. 

„WADA pasiuntė pasauliui vieną aiškią žinią: nedidelės grupelės sporto administratorių interesus mes iškeliame aukščiau už milijonų švarių atletų teises ir milijardų sporto aistruolių svajones“, – sakė T. Tygartas.  

USADA vadovas taip pat paragino pertvarkyti WADA.

„Dabar reikia tiesti kelią naujai, stipriai WADA. Absoliučiai niekas neprasprūs pro mūsų akis, kai mes, kovos su dopingu bendruomenė, imsimės darbo pertvarkyti WADA“, – sakė jis.

WADA vykdomojo komiteto sprendimas atšaukti RUSADA suspendavimą atveria kelią rusų atletams vėl varžytis tarptautinėse varžybose.

Šį sprendimą WADA priėmė nepaisydama griežtos kovos su dopingu pareigūnų bei pasaulio atletų kritikos. Jie reikalavo, kad pirmiausia Rusija  prisiimtų visą atsakomybę už šalyje vykdytą sportininkų dopingo programą.

Rusija iki šiol nepripažįsta, kad sportininkų dopingo programa buvo vykdoma valstybės lygiu, ir neleidžia prieiti prie atletų mėginių susikompromitavusioje pagrindinėje Maskvos antidopingo laboratorijoje.

Tai buvo du pagrindiniai WADA reikalavimai, kuriuos turėjo įvykdyti Rusija, kad būtų atšauktas beveik prieš trejus metus paskelbtas suspendavimas. Tačiau pastaraisiais mėnesiais šie reikalavimai buvo sušvelninti.

RUSADA buvo suspenduota 2015 metų spalį, kai buvo paviešinti faktai apie šioje šalyje valstybės lygiu vykdytą sportininkų dopingo programą, padėjusią jiems iškovoti olimpinių medalių.

Šią programą savo ataskaitoje Pasaulinei kovos su dopingu agentūrai detaliai aprašė kanadietis teisininkas Richardas McLarenas (Ričardas Maklarenas).


Šiame straipsnyje: Travisas TygartasRUSADAWADA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių