Japonijos vyriausybė: Sh. Abe neatsiprašys už Perl Harboro ataką

  • Teksto dydis:

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė), vėliau šį mėnesį apsilankysiantis Perl Harboro uoste Havajuose, pagerbs žuvusiuosius per karą, bet neatsiprašys už ataką, paskatinusią Jungtines Valstijas įsitraukti į kovos veiksmus, antradienį pranešė vyriausybės atstovas.

Sh.Abe taps pirmuoju Japonijos premjeru, apsilankysiančiu Perl Harbore.

Šis vizitas rengiamas po JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) istorinio apsilankymo Hirošimoje gegužę, kai jis kalbėjo apie kančias, kurias patyrė aukos, tačiau už pirmąją pasaulyje numestą atominę bombą neatsiprašė.

Sh.Abe atiduos pagarbą žuvusiesiems per netikėtą Japonijos ataką 1941 metais JAV jūrų laivyno bazei Havajuose. Ši ataka pradėjo Antrojo pasaulinio karo veiksmus Ramiojo vandenyno regione. Be to, premjeras pabrėš jau kelis dešimtmečius trunkančio saugumo aljanso tarp dviejų buvusių priešiškų valstybių svarbą.

„Šio vizito tikslas – pagerbti žuvusiuosius per karą, o ne atsiprašyti“, – per eilinę spaudos konferenciją Tokijuje sakė ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga).

„Šis vizitas bus galimybė pademonstruoti ateities kartoms mūsų ryžtą nebekartoti to karo siaubo ir kančių bei galimybė pabrėžti Japonijos ir Jungtinių Valstijų susitaikymą“, – pridūrė jis.

Šiemet gruodžio 7-ąją bus žymimos pražūtingos Japonijos imperijos pajėgų atakos prieš JAV karinio laivyno bazę Havajuose 75-osios metinės.

Antrasis pasaulinis karas baigėsi 1945 metų rugpjūtį – po to, kai JAV ant Japonijos numetė dvi atomines bombas. Nors abi valstybės jau septynis dešimtmečius vysto stiprius dvišalius santykius, šis karas joms tebėra tamsus šešėlis.

Nacionalistas Sh.Abe, kaltinamas savo šalies karo metais įvykdytų žiaurumų menkinimu, viešės Havajuose gruodžio 26–27 dienomis ir dalyvaus derybose su B.Obama, kuris kartu su juo vyks į Perl Harborą.

B.Obamos vizitas į Hirošimą išprovokavo spėliones, kad Sh.Abe atsakydamas gali apsilankyti Perl Harbore.

JAV lyderis Hirošimoje padėjo gėlių, pasakė pakilią kalbą ir paragino uždrausti branduolinius ginklus, tačiau už ataką ir vėliau įvykdytą Nagasakio atominį bombardavimą neatsiprašė.

Sh.Abe vizitu į Perl Harborą taip pat demonstruoja Japonijos pasiruošimą užmegzti naujus santykius su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), perimsiančiu Jungtinių Valstijų prezidento pareigas ateinantį mėnesį.

Anksčiau šiemet išrinktasis JAV prezidentas šokiravo Japoniją, kai suabejojo dvišaliu saugumo aljansu. Dėl šio pareiškimo Sh.Abe tapo pirmuoju pasaulio lyderiu, susitikusiu su D.Trumpu po rinkimų, ir patvirtinusiu JAV ir Japonijos santykius.

Vėliau antradienį Sh.Abe turėtų susitikti su JAV gynybos sekretoriumi Ashtonu Carteriu (Eštonu Karteriu), kuris šią savaitę lankosi Azijoje su paskutiniu vizitu.


Šiame straipsnyje: Shinzo AbeJaponijaPerl Harboras

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Perl Harboras buvo anksčiau už Hirosimą, o gintis visi turim teisę.

Anonimas

Anonimas portretas
Kada JAV atsiprašys japonus už taikiųcivilių gyventojų nužudymus Hirosimoje ir Nagasakyje. Juk ten nebuvo karinių objektų, tačiau JAV tai padarė. Tai amžiaus nusiklatimas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių