Japonijos premjeras švenčia didelę pergalę aukštųjų parlamento rūmų rikimuose

Japonijos rinkėjai sekmadienį suteikė premjerui Shinzo Abe didelę pergalę aukštųjų parlamento rūmų rikimuose, rodo balsavusiųjų apklausa, ir tai tikriausiai pradės naują stabilumo periodą politiškai nepastovioje šalyje.

Prognozuojama pergalė reiškia, kad vyriausybė kontroliuos abejus parlamento rūmus ir baigsis padėtis, kuri trukdė priiminėti įstatymus šešiems paskutiniams trumpai tedirbusiems premjerams.

Tai sustiprins Sh.Abe pozicijas jam bandant prastumti skausmingas, bet būtinas struktūrines reformas, kuriomis siekiama ištraukti Japoniją iš du dešimtmečius trunkančių ekonominių sunkumų.

NHK balsavusiųjų apklausos rezultatai rodo, kad LDP ir jos jaunesnioji partnerė “Naujasis Komeito“ gaus mažiausiai 71 iš 121 vietos, dėl kurios buvo varžomasi, tačiau gali būti, kad jiems priklausys ir 80 vietų.

Aukštuosiuose rūmuose yra 242 deputatai, kurių kadencija trunka šešerius metus. Kas treji metai renkama pusė jų.

Po gruodį pasiektos pergalės įtakingesnių žemųjų parlamento rūmų rinkimuose Sh.Abe pradėjo fiskalinių išlaidų bangą ir spaudė centrinį banką užtvindyti rinką lengvais pinigais.

Šie žingsniai – pirmosios dvi „Abenomika“ praminto projekto „strėlės“ – nuvertino jeną pradžiugindami eksportuotojus ir sukėlė vertybinių popierių rinkų pakilimą.

Tai, drauge su kai kuriais gerai nuteikiančiais skaičiais dėl bendrojo vidaus produkto augimo, nulėmė daugiau kaip 60 proc. japonų pritarimą premjero darbui, o katastrofiškas pirmas Sh.Abe bandymas vadovauti vyriausybei, trukęs iki 2007 metų rugsėjo, visuomenės atmintyje išblėso.

Netvarkinga Japonijos opozicija rinkimuose didelio pasipriešinimo neparodė. Pagrindinėje opozicinėje Japonijos demokratų partijoje viešpatauja netvarka po trejus metus trukusio padriko vadovavimo ir pralaimėjimo gruodžio rinkimuose.


Šiame straipsnyje: Japonijapergalėpremjeras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių