Japonija išreiškė pasidžiavimą tūkstančius žydų išgelbėjusiu diplomatu Ch. Sugihara

  • Teksto dydis:

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) pirmadienį aplankė Holokausto memorialą Vašingtone ir išreiškė pasidžiavimą retu šalies didvyriu, kuris Antrojo pasaulinio karo pradžioje dirbdamas Lietuvoje išgelbėjo tūkstančius žydų.

Sh.Abe anksčiau buvo kritikuojamas dėl savo esą revizionistinių pažiūrų į brutalius Japonijos veiksmus per karą.

Tačiau susitikimo Baltuosiuose rūmuose su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obamą) išvakarėse Sh.Abe pagerbė genocido aukas ir gyrė Japonijos pasiuntinį Chiune Sugiharą (Čijunę Sugiharą), kuris padėjo daugeliui žydų pabėgti iš nacių okupuotos Europos.

Ch.Sugihara dirbo Japonijos Imperijos konsulu Lietuvoje ir 1939–1940 metais išdavė bent 2 000 vizų, leidusių žydams pabėgti nuo nacių pogromų.

„Būdamas Japonijos pilietis, nepaprastai didžiuojuosi pono Sugiharos pasiekimu, – Sh.Abe sakė lankydamasis memoriale. – Vieno žmogaus drąsūs veiksmai išgelbėjo tūkstančius gyvybių.“

Aplankęs Holokausto memorialinį muziejų praėjus 70 metų po Antrojo pasaulinio karo pabaigos ir Aušvico mirties stovyklos išvadavimo, Sh.Abe sakė, kad „mano širdis kupina pakilių jausmų“.

„Niekada daugiau“, – pridūrė jis.

Sh.Abe buvo kaltinamas, kad stengiasi nesureikšminti Japonijos per karą vykdytų žiaurumų, ypač savo komentarais apie maždaug 200 tūkst. „paguodos moterų“ iš Korėjos ir Kinijos, kurios buvo priverstos dirbti japonų armijos viešnamiuose.

Ankstesni Japonijos premjerai yra atsiprašę dėl savo šalies veiksmų per karą, bet Sh.Abe nėra to padaręs.

Vis dėlto jo apsilankymas Holokausto memoriale gali padėti prislopinti tą kritiką.

„Man skauda širdį, kai galvoju apie žmones, kurie buvo tapę išnaudojimo aukomis ir kurie patyrė neišmatuojamą skausmą ir neapsakomas kančias, – Sh.Abe sakė Bostone. – Šiuo atžvilgiu mano jausmai niekuo nesiskiria nuo ankstesnių premjerų.“

Per savo vizitą Sh.Abe ir jo žmona Akie Abe (Akė Abė) pagerbė aukas tylos minutes ir uždegė žvakes Atminimo salėje.

Premjeras taip pat apžiūrėjo Gelbėtojų sieną, ant kurios įamžinti apie 10 tūkst. žydų gelbėtojų, tokių kaip Raoulis Wallenbergas (Raulis Valenbergas), Oskaras Schindleris (Oskaras Šindleris) ir Ch.Sugihara, vardai ir nuotraukos.

Sh.Abe stovėjo tarp trijų žmonių, kuriuos išgelbėjo tas japonų konsulas. Tarp jų buvo Leo Melamedas, tapęs Čikagos prekių biržos vadovu.

Lenkijoje gimęs L.Melamedas būdamas septynmetis pabėgo į Lietuvą su savo tėvais ir gavo tranzito vizą, išrašytą Ch.Sugiharos .

„Mūsų gyvybės kabojo ant plauko, – L.Melamedas pasakojo naujienų agentūrai AFP. – Tai man labai daug reiškia.“

L.Melamedas pažymėjo, kad Japonijos užsienio reikalų ministerija buvo nurodžius Ch.Sugiharai neišduoti vizų, bet jis nepakluso toms instrukcijoms.

„Japonams labai svarbu žinoti, kad vienas iš jų buvo šis neįtikėtinas humanitaras, – sakė L.Melamedas. – Japonijos istorija per karą nebuvo labai maloni, bet, manau, žmonės nusipelnė būti geriau vertinami negu jų tuometė vyriausybė.“

„Vyriausybė buvo tokia, kokia mums yra žinoma, bet žmonės su mumis, pabėgėliais, elgėsi kuo maloniausiai. Ši dichotomija egzistuoja“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių