Japonijos premjeras: D. Trumpu labai pasitikiu

  • Teksto dydis:

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) ketvirtadienį pareiškė, kad susitikimas su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) jį įtikino, jog išrinktasis Jungtinių Valstijų prezidentas yra žmogus, „kuriuo labai pasitikiu“.

Sh. Abe pirmasis užsienio lyderių susitiko su D. Trumpu, kuris lapkričio 8 d. iškovojo netikėtą pergalę JAV prezidento rinkimuose.

„Turėjome progą gana ilgai atvirai pasikalbėti. Pokalbis vyko labai šiltoje atmosferoje“, – sakė Sh. Abe žurnalistams po susitikimo su D. Trumpu milijardieriaus dangoraižyje Niujorke.

„Be pasitikėjimo tarp abiejų šalių mūsų aljansas ateityje nefunkcionuotų“, – sakė premjeras.

„Po šios dienos diskusijos esu tikras, kad ponas Trumpas yra lyderis, kuriuo labai pasitikiu“, – pabrėžė Sh. Abe.

Japonijos vyriausybės vadovas padėkojo už susitikimą D. Trumpui, šiuo metu intensyviai formuojančiam savo kabinetą prieš sausį įvyksiančią inauguraciją.

„Jis maloniai mane priėmė nepaisydamas savo darbotvarkės, kuri itin įtempta, nes reikia priimti sprendimus dėl paskyrimų (į administracijos postus), taip pat dėl kitų susijusių reikalų“, – sakė Sh. Abe.

„Dar kartą įsitikinau, kad man pavyks su ponu Trumpu užmegzti pasitikėjimu grindžiamus tarpusavio ryšius“, – pabrėžė jis.

Japonijos lyderis nepateikė beveik jokių detalių apie savo pokalbį su D. Trumpu, tik nurodė, kad išrinktojo prezidento ir jo požiūriai aptartais klausimais sutapo.  

Sh. Abe pridūrė, kad sutarė vėl susitikti su D. Trumpu ir nuodugniau aptarti platesnį ratą klausimų. 

Japonija yra viena artimiausių Vašingtono sąjungininkių, tačiau D. Trumpas privertė rimtai sunerimti Tokijo politinius lyderius, kai rinkimų kampanijos metu prabilo apie galimybę išvesti iš regiono tūkstančius ten dislokuotų amerikiečių karių, taip pat pareiškė, kad oficialiai pacifistinei Japonijai galbūt reikėtų branduolinių ginklų.

D. Trumpas kampanijos metu taip pat žadėjo, jog pergalės atveju vienas pirmųjų jo darbų bus Ramiojo vandenyno partnerystės (Trans-Pacific Partnership, TPP) sutarties atsisakymas.

Šią laisvosios prekybos sutartį aktyviai palaiko kadenciją baigiantis JAV vadovas Barackas Obama (Barakas Obama), o Sh. Abe laiko vienu svarbiausių savo prioritetų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių