Japonija rinkėjų amžiaus cenzą sumažino iki 18 metų

  • Teksto dydis:

Japonija trečiadienį priėmė įstatymą, sumažinantį rinkėjų amžiaus cenzą nuo 20 iki 18 metų, šiuo žingsniu pirmą kartą atverdama kelią balsuoti rinkimuose paaugliams.

Žengusi šį žingsnį Japonija, kur politinė galia iš esmės yra sutelkta sparčiai didėjančios vyresniosios kartos rankose, stoja į vieną gretą su kitomis išsivysčiusiomis valstybėmis.

Priėmus šį įstatymą, teisę balsuoti rinkimuose įgijo 2,4 mln. 18-mečių ir 19-mečių. Pirmą kartą šia teise jie galės pasinaudoti aukštųjų parlamento rūmų rinkimuose, kurie numatyti 2016 metų vasarą, jei iki to laiko nebus paleisti žemieji rūmai ir paskelbti pirmalaikiai rinkimai.

Įstatymo projektas dėl valstybės pareigūnų rinkimų įstatymo keitimo buvo priimtas aukštųjų parlamento rūmų po to, kai kiek anksčiau jį priėmė žemieji rūmai.

Pastarąjį kartą Japonija rinkimų taisykles keitė po pasidavimo Antrajame pasauliniame kare 1945 metais. Tąkart rinkėjų amžiaus cenzas buvo sumažintas nuo 25 iki 20 metų.

Maždaug ketvirtadalis iš 127 mln. Japonijos gyventojų yra 65 metų ar vyresni. Spartų visuomenės senėjimą lėmė mažas gimstamumas kelis pastaruosius dešimtmečius bei maža imigracija. Prognozuojama, kad per kelis ateinančius dešimtmečius šis rodiklis išaugs iki 40 procentų.

Tokią padėtį atspindinti atvirkščia gyventojų amžiaus piramidė kartu su Konfucijaus mokymo įdiegta pagarba vyresniesiems lemia faktą, kad Japonija yra valdoma daugiausiai senyvų žmonių ir vykdo jiems naudingą politiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių