Rusijos ir Japonijos ginčas dėl Kurilų salų lieka neišspręstas

  • Teksto dydis:

Rusija ir Japonija penktadienį užsiminė, kad po dvi dienas trukusio viršūnių susitikimo dešimtmečių senumo teritorinis ginčas, trukdantis šalims pasirašyti taikos sutartį ir formaliai užbaigti Antrąjį pasaulinį karą, lieka neišspręstas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) ketvirtadienį susitiko karštųjų versmių kurorte pastarojo protėvių mieste Nagate, o penktadienį derybas tęsė Tokijuje. Tai buvo naujausias bandymas pasiekti susitarimą, dėl kurio Japonija ir buvusi Sovietų Sąjunga pradėjo diskutuoti dar 1956 metais.

„Būtų naivu galvoti, kad galime per valandą išspręsti šią problemą, – bendroje spaudos konferencijoje su Sh.Abe sakė V.Putinas. – Tačiau neabejotinai būtina ieškoti sprendimo.“

Sh.Abe sutiko ir sakė, kad pastangos bus tęsiamos.

„Sudaryti taikos sutartį, kuri nebuvo sudaryta daugiau kaip 70 metų, nelengva, – sakė jis. – Galvoju, kad mes, du lyderiai, sugebėjome pademonstruoti savo nuoširdų pasiryžimą dėl taikos sutarties pasirašymo, nors priekyje laukia sunkus kelias.“

Baigia derybas

Japonija ir Rusija penktadienį per derybas susitarė dėl ekonominių projektų, kurie turėtų padėti puoselėti tarpusavio pasitikėjimą.

Visgi abi šalys nepadarė didesnės pažangos derybose dėl taikos sutarties, turinčios formaliai užbaigti Antrąjį pasaulinį karą ir ilgai užsitęsusį ginčą dėl Rusijos okupuotų salų, į kurias Tokijas tebereiškia pretenzijas.

Ketvirtadienį, tikėdamiesi padaryti proveržį, Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzo Abė) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiko Nagato mieste, iš kurio kilę Japonijos lyderio protėviai. Penktadienį derybas jiedu pratęsė Tokijuje.

Tačiau nepaisant „atviro“ apsikeitimo nuomonėmis, abu lyderiai pareiškė, kad nebuvo pasiekta jokios didesnės pažangos dėl taikos sutarties. Visgi jiems pavyko susitarti dėl ekonominio bendradarbiavimo, taip pat ir ginčijamoje teritorijoje.

Japonijos premjeras sakė, kad pietaudamas su V.Putinu sutarė dėl „daugiau kaip 60 projektų“ su ekonomika susijusiose srityse, o jų detalės bus paskelbtos per spaudos konferenciją vėliau tą pačią dieną.

„Manau, kad yra daug sričių, kuriose Japonija ir Rusija neatskleidė savo pilno potencialo, nors ir esame kaimyninės valstybės“, – sakė Sh.Abe.

V.Putinas sakė, kad verslo ryšiai yra kelias pasitikėjimo puoselėjimui.

„Mūsų bendras darbas ekonomikos fronte padės mums sukurti pagrindą gerinti santykius“, – sakė jis.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad Japonija tikriausiai susitars su Rusija dėl maždaug 300 mlrd. jenų (2,4 mlrd. eurų) vertės ekonomikos projektų paketo. Į jį įeitų privataus sektoriaus projektai kasybos srityse, paskolos gamtinių dujų gavybai ir Rusijos Tolimųjų Rytų regiono ekonominiam vystymuisi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių