Japonija dėl ,,paguodos moters“ statulos atšaukė savo ambasadorių Pietų Korėjoje

  • Teksto dydis:

Japonija penktadienį atšaukė savo ambasadorių Pietų Korėjoje, protestuodama prieš tai, kad šalia jos konsulato Pusano mieste praėjusį mėnesį buvo atidengta skulptūra, simbolizuojanti karo laikų japonų armijos sekso vergijos aukas.

Ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) taip pat paskelbė, kad bus atidėtos numatytos šalių aukšto rango pareigūnų diskusijos ekonominiais klausimais.

Šis žingsnis gali vėl pakurstyti daug dešimtmečių šalių santykius temdžiusį konfliktą dėl Antrojo pasaulinio karo metais japonų kariuomenės viešnamiuose išnaudotų sekso vergių, vadintų „paguodos moterimis“.

„Japonija ir Pietų Korėja yra kaimynės, – sakė Y.Suga. – Tai labai svarbi šalis. Labai gaila, kad mums teko imtis šių žingsnių“.

„Nekart prašėme Pietų Korėjos imtis atitinkamų priemonių šiai problemai išspręsti“, – sakė jis ir pridūrė: „Tačiau šiuo metu situacija nepagerėjo. Todėl informavome juos apie šiuos veiksmus“.

Analogiška skulptūra yra kitapus gatvės priešais Japonijos ambasadą Seule.

Pietiniame Pusano uostamiestyje praėjusią savaitę Pietų Korėjos aktyvistų iniciatyva pastatyta statula iš pradžių buvo pašalinta, tačiau netrukus vietos valdžia pakeitė poziciją ir neužkirto kelio aktyvistams ją sugrąžinti.

Pusano administracija nuomonę pakeitė po to, kai Japonijos griežtų pažiūrų gynybos ministrė Tomomi Inada apsilankė prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventykloje.

Tokijo centre esančioje šventykloje pagerbiami visi karuose žuvę japonai, tarp jų – kai kurie aukšto rango kariškiai ir politikos veikėjai, po Japonijos pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare tarptautinio tribunolo nuteisti už karo nusikaltimus.

Šis ministrės apsilankymas sulaukė griežtos Pietų Korėjos ir Kinijos kritikos.

„Labai gaila“

Y.Suga nurodė, kad kartu su ambasadoriumi Yasumasa Nagamine (Jasumasa Nagamine) atšaukiamas ir šalies generalinis Pusane, be to, sustabdomos diskusijos dėl Japonijos ir Pietų Korėjos diskusijas dėl valiutų apsikeitimo sandorių.

„Japonijos vyriausybė toliau atkakliai ragins Pietų Korėjos vyriausybę ir atitinkamas savivaldybes greitai pašalinti merginos skulptūrą“, – sakė Y.Suga.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Cho June-hyuckas (Čo Džunėhjukas) sakė, kad Seului „labai gaila“ dėl Japonijos sprendimo.

„Net jei esama sudėtingų klausimų, vyriausybė dar kartą pabrėžia, jog toliau plėtos Pietų Korėjos ir Japonijos santykius, grindžiamus pasitikėjimu tarp abiejų šalių vyriausybių“, – sakė jis. 

Pirmiausia aktyvistai pastatė naują skulptūrą šalia konsulato siekdami pademonstruoti prieš metus Pietų Korėjos ir Japonijos pasiektam susitarimui, kuris buvo pasirašytas siekiant galutinai išspręsti „paguodos moterų klausimą. 

Pagal susitarimą, kurį abi šalis pavadino „galutiniu ir neatšaukiamu“, Japonija atsiprašė nukentėjusių moterų ir pasiūlė 1 mlrd. jenų (8,1 mln. eurų) kompensaciją.

Tačiau kritikai tvirtina, kad susitarimas neįtvirtina Japonijos atsakomybės už karo laikų žiaurumus.  

Bronzinė skulptūra Seule, vaizduojanti sėdinčią jauną moterį, kuriai ant peties tupi mažas paukštelis, tapo labai paveikiu ir populiariu simboliu.

Japonija tvirtina, kad šalims pasirašius susitarimą dėl „paguodos moterų“, ši skulptūra turėtų būti pašalinta. Tačiau Seulas sako, jog tik sutiko apsvarstyti tokią galimybę.

Praėjusiais metais aktyvistai nuolat budėjo prie statulos, kad ji nebūtų išvežta. Visoje Pietų Korėjoje buvo pastatyta daugiau nei dvi dešimtys analogiškų skulptūrų. Jų taip pat esama Jungtinėse Valstijose, Kanadoje ir kai kuriose kitose šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių