J. Varufakis – Graikijos neprognozuojamas marksistas

  • Teksto dydis:

Graikijos finansų ministras Janis Varufakis (Yanis Varoufakis), atsistatydinęs pirmadienį, nors jo vyriausybė užsitikrino svarią pergalę per savaitgalį vykusį referendumą, šiais metais įgijo prieštaringą šlovę dėl savo šaunaus „miesto vaikino“ įvaizdžio, kandžių pasisakymų ir nuožmios griežto taupymo politikos kritikos.

Savo sukrečiančiame pranešime, paskelbtame praėjus kelioms valandoms po to, kai paaiškėjo sekmadienį vykusio referendumo dėl Graikijos finansinio gelbėjimo programos sąlygų rezultatai, J.Varufakis pareiškė, kad atsistatydins, siekdamas padėti premjerui Aleksiui Ciprui (Alexis Tsipras) tęsti derybas su skolintojais.

„Tuojau po referendumo rezultatų paskelbimo buvau informuotas apie kai kurių Eurogrupės dalyvių ir įvairių „partnerių“ tam tikrą pageidavimą, kad „nedalyvaučiau“ jos susitikimuose; ministras pirmininkas nusprendė, kad ši mintis potencialiai gali padėti jam pasiekti susitarimą. Dėl šios priežasties šiandien palieku Finansų ministeriją“, – J.Varufakis, kuris per pastaruosius kelis mėnesius dažnai susiremdavo su skolintojais per derybas, rašė savo tinklaraštyje po to, kai paskelbė apie atsistatydinimą savo „Twitter“ paskyroje.

Per pastaruosius penkis mėnesius vykusias Atėnų derybas su tarptautiniais skolintojais atrodė, kad politikui, vadinančiam save neprognozuojamu marksistu, buvo lengviau kalbėtis su bedarbiais anarchistais negu su kitais Europos finansų ministrais, kurie dažnai aimanuodavo dėl J.Varufakio tiesmukos derybų taktikos.

ES ekonomikos reikalų komisaras Pierre Moscovici (Pjeras Moskovisis) sakė, kad J.Varufakis yra „protingas žmogus – ne visuomet sukalbamas, bet protingas“.

Jo įprotis nevynioti žodžių į vatą kai kada sulaukdavo didelio atgarsio – pavyzdžiui, kai Graikijai primestą griežto taupymo politiką J.Varufakis pavadino „fiskaliniu skandinimo imitavimu“.

Nutrūkus deryboms tarp Graikijos ir jos skolintojų, J.Varufakis pasmerkė Europos valdymą.

„Valiutų sąjungai taip nevadovaujama. Tai farsas. Tai klaidų komedija, kurią Europa jau penkerius metus pratęsinėja ir apsimetinėja (rimtai dirbanti)“, – J.Varufakis sakė duodamas interviu Britanijos nacionaliniam transliuotojui BBC.

Sausį tapęs finansų ministru, J.Varufakis atsidūrė pasaulinės žiniasklaidos dėmesio centre, o kai kurie jo poelgiai sulaukė prieštaringų vertinimų.

Jis leidosi nufotografuojamas Prancūzijos savaitraščio „Paris Match“ sėdėdamas prie pianino arba prabangiai vakarieniaujantis su savo žmona ant stogo terasos – „savo meilės lizdelyje Akropolio papėdėje“, nors pasakojo leidiniui, kad bjaurisi „žvaigždžių kultu“.

Maištinga biografija

Nors šis originalių pažiūrų ministras visuomet stodavo į paprastų graikų pusę, jis yra kilęs iš toli gražu ne eilinės šeimos.

Jo 90-metis tėvas Giorgas Varufakis tebevadovauja vienai didžiausių Graikijos plieno gamybos įmonių „Halyvourgiki“. Jis taip pat lankė prestižinę Moraičio mokyklą, tarp kurios absolventų esama daug iškilių graikų lyderių ir menininku.

Būsimasis finansų ministras studijavo ir dirbo Anglijos universitetuose – Esekso bei Kembridžo. Jo vardas dažnai cituojamas lošimų teorijos tyrimuose.

1998 metais J.Varufakis išvyko į Australiją ir dabar turi dvigubą Graikijos bei Australijos pilietybę.

2000 metais jis grįžo į tėvynę dėstyti Atėnų universitete, o 2013 metų sausį priėmė pasiūlymą dirbti Teksaso universitete Ostino mieste.

J.Varufakis buvo maištingas veikėjas nuo pat vaikystės.

Jis pasakojo BBC, kad sąmoningai pradėjo rašyti savo vardą Yanis su viena „n“ raide, o ne dviem, kaip labiau įprasta Graikijoje, po konflikto su mokytoja pradinėje mokykloje.

„Man dviguba „n“ atrodė estetiškai nepatraukli, – sakę jis. – Taigi nusprendžiau rašyti savo vardą su viena. Mokytoja man už tai parašė blogą pažymį, dėl ko labai supykau. Nuo tada visuomet rašydavau savo vardą su viena „n“.

„Nukirskit man ranką“

Tapęs finansų ministru, J.Varufakis, plikai skutantis galvą, supurtė konservatyvų ES viršūnių pasaulį, atvykdamas į susitikimus vilkėdamas odinę striukę, tarsi roko žvaigždė, ir į kelnes nesukištus marškinius. Jis greitai buvo pramintas „Graikijos Bruce'u Willisu (Briusu Vilisu)“.

Jo neįprasta apranga ir polinkis mokyti kitus erzino kai kuriuos kolegas Europos Sąjungoje per susitikimus dėl Graikijos skolų. Galiausiai jis buvo atšauktas iš tiesioginių derybų.

J.Varufakio tėvas Giorgos sakė graikų dienraščiui „Ethnos“, kad jo sūnaus kritikai „nori jį sudirbti, nes jis kompetentingas“.

„Janis – labai geras vaikinas, jis visuomet pataria premjerui, ką daryti, dėl to šis juo žavisi“, – tvirtino verslo magnatas.

J.Varufakis ne vien aktyviai rašo savo tinklaraštyje, bet yra išleidęs kelias knygas, tarp jų – „Pasaulinis Minotauras: Amerika, Europa ir pasaulio ekonomikos ateitis“ (The Global Minotaur: America, Europe and the Future of the Global Economy).

Jis sakė esantis įsitikinęs, kad pakrikusi Graikijos ekonomika gali atsigauti tik tuomet, kai būtų pakeistos tarptautinės finansinės pagalbos programos sąlygos. j.Varufakis jau seniai sako, kad Graikija nesugebės visiškai grąžinti savo milžiniškų skolų.

Prieš sekmadienį vykusį referendumą ministras sakė atsistatydinsiantis, jeigu graikai nuspręstų pritarti tarptautinių skolintojų pateiktoms sąlygoms, kurios dabar faktiškai nebegalioja.

Savo naujausiame tinklaraščio įraše J.Varufakis išdėstė argumentus, kodėl graikai referendume turėtų balsuoti „Ne“. Vienas iš jų – jog šalis „liks euro zonoje“, kad ir kokie būtų balsavimo rezultatai.

Duodamas interviu televizijai „Bloomberg“, J.Varufakis sakė, kad veikiau leistųsi, kad jam „nukirstų ranką“, užuot likęs dirbti ministru, jeigu visuomenė referendume nubalsuotų „Taip“.


Šiame straipsnyje: Graikijafinansų ministras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vuka vuka

Vuka vuka portretas
Kazin kiek kremliniai sumokejo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių