J. Stoltenbergas: NATO pirmadienį surengs derybas su Rusija

  • Teksto dydis:

NATO pirmadienį surengs dar vieną oficialių derybų su Rusija ratą, kuriame aptars Europos saugumo ir Ukrainos konflikto klausimus, ketvirtadienį pranešė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Aš pakviečiau visus NATO ir Rusijos tarybos narius susitikti pirmadienį ambasadorių lygmeniu NATO būstinėje ir aptarti klausimus, susijusius su Europos saugumu, ypač – Ukraina“, – sakė J.Stoltenbergas, vykdamas į ES viršūnių susitikimą Briuselyje.

Rusijos ambasadorius prie NATO Aleksandras Gruško patvirtino, kad dalyvaus šiame susitikime, ir pareiškė, jog Maskva tikisi „atviros diskusijos“ bendrą susirūpinimą keliančiais klausimais.

NATO ir Rusijos tarybą sudaro 28 NATO valstybių ir Rusijos ambasadoriai. Iki 2014 metų, kai Ukrainoje prasidėjusi krizė atšaldė Maskvos ir Vakarų santykius, tarybos susitikimai vyko reguliariai.

Praėjusių metų balandį buvo surengtas pirmas tarybos susitikimas po 2014 metų birželio, tikintis sušvelninti krizę. Tačiau derybos nutrūko dėl, pasak J.Stoltenbergo, „ryškių nesutarimų“ tarp dalyvių.

Kitas derybų ratas, surengtas liepą, prieš tai NATO lyderiams sutarus dėl didžiausio savo gynybinių pajėgumų stiprinimo nuo Šaltojo karo laikų, taip pat nebuvo sėkmingas.

J.Stoltenbergas priminė, kad JAV vadovaujamas NATO sustabdė bet kokį praktinį bendradarbiavimą su Rusija dėl jos vaidmens Ukrainos konflikte, bet pabrėžė, kad ryšiai politiniais kanalais nebuvo nutrūkę.

Anksčiau jis sakė, kad tokių kontaktų išsaugojimas yra labai svarbus, siekiant išvengti bet kokių nesutarimų su Maskva padidėjusios tarptautinės įtampos metu.

Dėl kokių priežasčių rengiamas pirmadienio tarybos susitikimas J.Stoltenbergas nenurodė, tačiau manoma, kad įtakos turėjo JAV išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trumpo) švelnesnis požiūris į Maskvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
NATO juokdariai organizuoja eilinį šou. Rusai yra geri diplomatai ir puikiai supranta kam organizuojamas šis šou, ir kad naudos bus nulis tik laiką veltui sugaiš.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių