J. Stoltenbergas: ES ir NATO bendradarbiavimas – puikus būdas išsaugoti ryšius su JAV

  • Teksto dydis:

ES ir NATO bendradarbiavimo stiprinimas yra geriausias būdas išsklaidyti abejones dėl transatlantinio saugumo ryšių ateities, antradienį pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

NATO narės Europoje sunerimo, kad beveik septynis dešimtmečius besitęsiantis JAV įsipareigojimas ginti Europą gali nutrūkti, kai per rinkimų kampaniją D.Trumpas pareiškė, jog Vašingtonas turi dukart pagalvoti prieš ateidamas į pagalbą kuriai nors į pavojų pakliuvusiai sąjungininkei, jeigu ši nebūtų sumokėtų savo mokesčio NATO.

„Buvo iškelta klausimų dėl transatlantinio įsipareigojimo stiprumo“, – sakė J.Stoltenbergas, NATO narių užsienio reikalų ministrams susitikus dviejų dienų deryboms Aljanso būstinėje Briuselyje.

„Manau, kad geriausias būdas atsakyti į šiuos klausimus – stiprinti NATO ir ES bendradarbiavimą“, – sakė jis, tačiau D.Trumpo nepaminėjo.

Praėjusį mėnesį telefonu pasikalbėjęs su išrinktuoju JAV prezidentu J.Stoltenbergas sakė esąs „visiškai įsitikinęs“, kad D.Trumpas yra įsipareigojęs puoselėti NATO ir Europos saugumo tęstinumą.

JAV administracijos neretai priekaištaudavo – kai kada itin aštriai – kad daugelis NATO narių neprisideda prie Aljanso biudžeto. JAV įnašas sudaro per 70 proc. visų NATO gynybai skiriamų lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"JAV ĮSIPAREIGOJO GINTI EUROPĄ"....

"JAV ĮSIPAREIGOJO GINTI EUROPĄ".... portretas
Tas "ginimas" prasidėjo nuo Jugoslavijos bombardavimo. Penkiasdešimt metų po antro Pasaulinio karo Europoje buvo TAIKA, kol JAV nepradėjo ją "ginti"?....Šiandien "gina" Ukrauna...Ar patiems ne juokingai skamba tas "įsipareigojimas"?....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių