J. Mattisas: JAV neketina grobti Irako naftos

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos neketina grobti Irako naftos, pareiškė pirmadienį į Bagdadą atvykęs JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas (Džimas Matisas), bandydamas nuraminti partnerius irakiečius, kuriuos išgąsdino prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pastabos.

D.Trumpas ne kartą – ir rinkimų kampanijos metu, ir jau išrinktas prezidentu – sakė, kad Amerikai, kurios pajėgos Iraką buvo okupavusios aštuonerius metus, reikėjo čiupti Irako naftą ir iš jos gautais pinigais padėti finansuoti savo karines pastangas, tuo pačiu atimant iš „Islamo valstybės“ (IS) gyvybiškai svarbų pajamų šaltinį.

Tačiau J.Mattisas, jūrų pėstininkų atsargos generolas, kuris per invaziją į Iraką vadovavo kariams, regis, atmetė tokią idėją.

„Visi mes Amerikoje visą laiką paprastai mokėdavome už dujas ir naftą, ir aš esu tikras, kad ir ateityje taip darysime, – prieš vizitą Bagdade reporteriams sakė J.Mattisas. – Mes Irake ne tam, kad grobtume kieno nors naftą.“

Praėjusį mėnesį kalbėdamas Centrinės žvalgybos valdybos būstinėje, D.Trumpas pacitavo seną posakį „Grobis tenka nugalėtojui“ ir pasakė, kad Amerikai „reikėjo pasilaikyti naftą“ Baracko Obamos (Barako Obamos) prezidentavimo metu išvedus iš Irako daugumą savo karių.

D.Trumpas tada pridūrė, kad „galbūt turėsime kitą progą“, bet plačiau šios minties neaiškino.


Šiame straipsnyje: Jimas MattisasJAVĮrakasnafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių