J. C. Junckeris Vašingtone susitiks su D. Trumpu: bandys stabdyti prekybos karą?

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį Vašingtone susitiks su Europos Komisijos (EK) vadovu Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) deryboms dėl prekybos, siekiant dar kartą pabandyti išvengti rimtos prekybos konfrontacijos.

D. Trumpas antradienį tvirtino, kad būtent jo griežta pozicija bei grasinimai apmuitinti automobilių importą privertė Europos Sąjungos (ES) lyderį su juo sėsti prie derybų stalo.

Tačiau namuose D. Trumpas susilaukia vis daugiau kritikos, nes vartotojai, ūkininkai ir verslai pradeda jausti įtaką atsakomųjų ES ir kitų prekybos partnerių tarifų, kuriuos jie pritaikė reaguodami į JAV sprendimą apmokestinti plieno ir aliuminio importą.

„Tai, ką mums daro Europos Sąjunga, yra neįtikėtina. Jie atrodo kaip malonūs žmonės, bet išties jie yra šiurkštūs“, – sakė JAV prezidentas.

Tačiau kai jiems buvo pagrasinta tarifais automobiliams bei jų dalims, ES pareigūnai iškart suskubo atvykti į Vašingtoną, tvirtino jis.

„Tarifai yra nuostabiausi! Arba šalis, kuri su Jungtinėmis Valstijomis nesąžiningai elgėsi Prekyboje, derėsis dėl sąžiningos sutarties, arba jai bus pritaikyti tarifai“, – antradienį tviteryje rašė D. Trumpas.

J. C. Junckeriui bandant atkalbėti D. Trumpą nuo tarifų automobiliams, kurie itin skaudžiai kirstų Vokietijos gamintojams, ES prižadėjo griežtą atsaką, jei JAV savo grasinimus pavers realiais darbais.

Briuselis jau atsikirto Vašingtono muitų tarifams plienui ir aliuminiui, apmokestindamas visą eilę amerikietiškų prekių – džinsus, viskį, motociklus, taip pat apelsinų sultis, ryžius ir kukurūzus.

Deeskalacija

„Mes toliau atsakysime į visas provokacijas“, – Vašingtoną perspėjo J. C. Junckeris.

Baltųjų rūmų patarėjas ekonomikos klausimais Larry Kudlow (Laris Kadlou) praėjusią savaitė teigė, kad J. C. Junckeris į Vašingtoną gali atvykti su „labai svarbiu prekybos pasiūlymu“, bet Komisija tokius pasisakymus neigė.

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as (Brunas Le Meras) savaitgalį sakė, kad „mes atsisakome derėtis tol, kol į mūsų galvą yra įremtas ginklas“.

O ES prekybos komisarė Cecilia Malmstrom (Sesilija Malmstriom), kuri vyks į Vašingtoną kartu su J. C. Junckeriu, išreiškė viltį, kad bus pasiekta įtampos „deeskalacija“. Tačiau tuo pat metu ji teigė, kad ES sudarinėja papildomą amerikietiškų produktų sąrašą, kurie bus apmokestinti muitų tarifais tuo atveju, jei trečiadienio derybos žlugs.

Kanada, Meksika ir Kinija – kiti D. Trumpo prekybos politikos taikiniai – taip pat atsikirto tarifais apmokestindami amerikietiškas prekes bei Vašingtoną apskundė Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO).

Nors JAV tvirtina, kad prekybos partnerių atsakas yra „neteisėtas“, D. Trumpo administracija antradienį pirmą kartą pripažino, kad muitų tarifai daro žalą amerikiečių ūkininkams. JAV žemės ūkio sekretorius Sonny Perdue (Sonis Perdu) antradienį paskelbė, jog vyriausybė 12 mlrd. JAV dolerių parems nuo atsakomųjų tarifų nukentėjusius šalies ūkininkus.

D. Trumpas antradienį tviteryje paskelbė ir daugiau prekybos partnerius Europoje pašiepiančių žinučių.

„Europos Sąjunga rytoj atvyksta į Vašingtoną derėtis dėl Prekybos sutarties. Aš turiu jiems mintį. Tiek JAV, tiek ES turėtų panaikinti visus Tarifus, Barjerus ir Subsidijas!“, – rašė JAV prezidentas.

„Tai pagaliau galėtume vadinti Laisva Rinka bei Sąžininga Prekyba. Tikimės, kad jie tai padarys, mes esame pasiruošę – bet jie to nedarys!“, – kritiškus pasisakymus laidė D. Trumpas.

Tačiau vis daugiau politikų, net D. Trumpo respublikonų partijoje, pasisako prieš konfrontacinę prezidento poziciją prekybos klausimu.

D. Trumpo kritikas, respublikonų senatorius Benas Sasse'as (Benas Sasas) sako, kad prezidento prekybos politika primena pavojingus ekonominio nestabilumo laikus.

„Administracijos tarifai ir gelbėjimo programos nepadarys Amerikos vėl didžia, ji Ameriką sugrąžins į 1929-uosius“, – pranešime teigė B. Sasse'as, turėdamas omenyje Didžiąją 1929 metų ekonominę krizę.

O senatorius Randas Paulas (Rendas Polas) tviteryje rašė, kad „tarifai yra mokesčiai, kurie baudžia vartotojus ir gamintojus Amerikoje. Jei tarifai baudžia ūkininkus, atsakymas yra ne parama ūkininkams – atsakymas yra tarifų panaikinimas“.

Tuo tarpu respublikonų pirmininkas Atstovų rūmuose Paulas Ryanas (Polas Rajanas) tvirtina prieštaraująs tarifams, bet tuo pat metu pabrėžia, kad prekybos konfrontacija gali atnešti ir teigiamų rezultatų.

„Ši trintis, tol, kol ji lems prekybos barjerų sumažinimą... gali būti puiki, tikiuosi, kad viskas galiausiai tuo ir pasibaigs“, – viliasi P. Ryanas.

J. C. Junckeris nusiteikęs „nelabai optimistiškai“

J. C. Junckeris pareiškė neturįs didelių lūkesčių dėl artėjančio susitikimo, kuriuo siekiama dar kartą pabandyti išvengti rimtos prekybos konfrontacijos.

„Esu (nusiteikęs) nelabai optimistiškai. Poną Trumpą pažįstu gana gerai. Dažnai susitinku su juo ir žinau, kaip su juo elgtis, žinau ir tai, kaip jis elgiasi su kitais. Derėsimės kaip lygūs“, – Vokietijos visuomeniniam transliuotojui ZDF sakė J.-C. Junckeris.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių