J. Bidenas atvyko į Turkiją pasaldinti pašlijusių santykių

  • Teksto dydis:

JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį atvyko į Turkiją labai svarbių derybų su šalies vadovybe, o Ankara tą pačią dieną pradėjo karinę operaciją Sirijoje, kurios tikslas – išstumti grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistus iš vieno pasienio miesto.

J. Bidenas tapo aukščiausio rango Vakarų šalių pareigūnu, atvykusiu į Turkiją po liepos 15-ąją nesėkmingai mėginto įvykdyti perversmo.

Jis sieks pagerinti Vašingtono santykius su svarbia NATO sąjungininke, pašlijusius po pučo, dėl kurio Ankara kaltina Pensilvanijoje gyvenantį dvasininką Fethullah Guleną (Fetchulą Giuleną).

J. Bidenas dalyvaus derybose su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) ir premjeru Binali Yildirimu (Binaliu Jildirimu), bet pirmiausiai susitiks su parlamento pirmininku Ismailu Kahramanu (Ismailu Kachramanu), nurodė Baltieji rūmai.

Ankaros ir Vašingtono santykiai buvo gana įtempti dar prieš liepos 15-ąją mėgintą įvykdyti perversmą, po pučo nesantaika tapo atvira.

JAV lyderiai įsižeidė, kai R.T. Erdoganas pareiškė, esą Vašingtonas palaikė perversmą arba yra su juo susijęs. Kai Jungtinės Valstijos šiuos pareiškimus paneigė, Turkijos pareigūnai garsiai skundėsi, kad Vašingtonas delsė palaikyti Ankaros vyriausybę itin sunkią valandą, nors Amerika išreiškė palaikymą R.T. Erdoganui dar pučui nepasibaigus.

Be to, Jungtinėms Valstijoms susirūpinimą sukėlė Turkijos pastarojo meto diplomatinės pastangos suartėti su tradiciniais Amerikos priešininkais Rusija ir Iranu. Daugelis tuos žingsnius laikė požymiu, kad nusivylusi Turkija iš naujo svarsto savo ryšius su Vakarais, turinčiais padidinti regiono stabilumą.

Šį mėnesį R.T. Erdoganas apsilankė Sankt Peterburge, siekdamas sustiprinti ryšius ir galbūt netgi bendradarbiauti su Rusija, kad būtų užbaigtas pilietinis karas Sirijoje, kai Maskva nesugebėjo susitarti dėl tokio bendradarbiavimo su Vašingtonu.

Be to, po praeitą savaitę įvykusio netikėto Turkijos užsienio reikalų ministro vizito Irane turkų žiniasklaida paskelbė, kad R.T. Erdoganas planuoja trečiadienį vykti į Teheraną – iškart po susitikimo su J. Bidenu.

„Aišku, kad prezidentas Erdoganas, stengdamasis suartėti su Rusija ir Iranu, siunčia žinią, kad jis nepatenkintas Vakarų nusistatymu“, – sakė Vašingtone įsikūrusiame Strateginių ir tarptautinių studijų centre dirbantis turkų analitikas Bulentas Aliriza (Biulentas Aliriza).

„Turkija liks NATO narė ir sieks narystės ES (Europos Sąjungoje), bet atmosfera yra blogesnė negu iki liepos 14-ąją“, paskutinę dieną iki perversmo, pastebėjo B. Aliriza.

Supranta apėmusius „stiprius jausmus“

JAV viceprezidentas trečiadienį pareiškė, kad supranta Turkiją apėmusius „stiprius jausmus“ dėl Pensilvanijoje gyvenančio dvasininko Fethullah Guleno (Fetchulos Giuleno), kurį Ankara kaltina organizavus nepavykusį liepos 15-osios perversma ir siekia jo ekstradicijos.

„Aš suprantu tuos stiprius jausmus, kuriuos jūsų vyriausybė ir Turkijos žmonės jam (Gulenui) jaučia. Mes bendradarbiaujame su turkų pareigūnais“, – J. Bidenas sakė per spaudos konferenciją, kurioje taip pat dalyvavo Turkijos ministras pirmininkas Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas).

Jis pridūrė, kad JAV „neturi ketinimų ginti asmenį, kuris kenkia mūsų sąjungininkei“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių