J. Asselbornas: netikras nacionalizmas gali vesti į karą Europoje

  • Teksto dydis:

Europą krečianti migrantų krizė gali vesti į Europos Sąjungos subyrėjimą ar netgi karą, ilgiausiai diplomatijos vadovo poste dirbantis Bendrijos užsienio reikalų ministras pareiškė pirmadienį paskelbtame interviu, rašo Briuselio nepriklausoma naujienų svetainė „EUobserver“.

Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas), vadovaujantis Liuksemburgo užsienio reikalų ministerijai nuo 2004 metų, sakė Vokietijos naujienų agentūrai DPA, kad iškilo pavojus vienam svarbiausių ES elementų – laisvam judėjimui Šengeno zonoje, kuri buvo įkurta pagal sutartį, pasirašytą tame Liuksemburgo mieste 1985 metais.

„Mums galbūt belikę tik keli mėnesiai (ją išgelbėti)“, – pabrėžė jis.

„Europos Sąjunga gali subyrėti. Tai gali įvykti neįtikėtinai greitai, kai izoliacija, o ne solidarumas – tiek nukreiptas į vidų, tiek į išorę – taps taisykle“, – nuogąstavo J.Asselbornas.

J.Asselbornas – ne pirmasis Europos politikas, perspėjęs dėl potencialaus Bendrijos subyrėjimo.

Slovėnijos ministras pirmininkas Miro Ceraras (Miras Ceraras) praeitą mėnesį sakė manantis, kad ES subyrės, jeigu nebus rastas sprendinys, kuris leistų sumažinti pabėgėlių ir migrantų antplūdį.

Vis dėlto Liuksemburgo, kuris šiuo metu pirmininkauja ES ir yra vienas iš šešių šio bloko šalių steigėjų, žodžiai įgyja papildomą svorį.

Didžiosios kunigaikštystės centro kairiųjų pažiūrų ministras kritikavo politikus, kurie naudojasi baime, kad įtiktų rinkėjams, sakydamas, kad Europos Sąjungoje esama „tokių, kurie nėra įsisąmoninę ES vertės – kuri nėra vien materiali vertė“.

„Žmogiškųjų vertybių kultūra tebėra klijai, kurie laiko mus kartu. Na, o šis netikras nacionalizmas gali vesti į tikrą karą“, – pastebėjo J.Asselbornas.

Jis neužsiminė, kur galėtų įsiplieksti tas karas, tačiau antrino Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pastarosiomis dienomis išsakytiems nuogąstavimams dėl didėjančios įtampos Vakarų Balkanuose, per kurį eina pagrindinis migrantų maršrutas.

„Kai dangtis bus uždarytas Švedijoje ir Vokietijoje, nežinau, kas tuomet atsitiks Balkanuose, – sakė J.Asselbornas. – Manau, kad padėtis ten jau dabar itin kritinė.“

Migrantų krizė šią savaitę vėl bus pagrindinė tema Briuselyje, kai ES vidaus reikalų ministrai pirmadienį susitiks tartis dėl atvykėlių perkėlimo.

ES lyderiai trečiadienį susitiks su Afrikos šalių vadovais Maltoje, o ketvirtadienį įvyks atskiras Bendrijos viršūnių susitikimas Valetoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių